מדוע התבקשת לתרום?

כשהצטרפת למאגר תורמי מח עצם של "עזר מציון" נתת דגימת דם לבדיקת סיווג רקמות (HLA), ותוצאותיה נכנסו למאגר. בשלב זה, רופא אשר חיפש במאגר בחר בך בתור התורם הטוב ביותר עבור חולה הזקוק להשתלה.

במילים אחרות: נמצאת מתאים כתורם פוטנציאלי עבור חולה הזקוק להשתלת מח עצם או תאי אב.

 

חשוב לנו ליידע אותך ש:

  1. 1. השתלת מח עצם הינה, בדר"כ, האפשרות האחרונה שעשויה לעזור לחולה ולהצילו. חולים שעברו השתלת מח עצם החלימו וחיו חיים ארוכים ובריאים.

 

  1. 2. הסיכוי למצוא תורם מתאים לחולה בקרב בני המשפחה עומד על 25% וכל יתר החולים (75%), נאלצים לחפש במאגרים כגון זה שלנו.

 

  1. 3. ההשתלה מבוססת על החלפת מח העצם הפגום של החולה, בתאי דם שיאספו ממח העצם שבגופך בשיטה זו או אחרת, תאים אלה יתחדשו בגופך בתוך 48 שעות.

 

עכשיו, משנמצאת מתאים כתורם פוטציאלי, נבקש ממך:

  • לשקול את מחויבותך
  • ללמוד עוד על התהליך
  • לקבל החלטה מושכלת בעניין התרומה

  

משמעות ההתחייבות

 

התחייבות לזמן

ההפיכה לתורם מחייבת אותך להקדיש לכך זמן. ישנם מספר שלבים  בתהליך שנועדו לוודא שאתה התורם הטוב ביותר עבור החולה.

 

שלבים אלה כוללים:

  •  מפגש אינפורמטיבי
  •  בדיקות דם נוספות
  •  בדיקה גופנית

כל השלבים הללו מתבצעים לפני ההשתלה עצמה בבית חולים בו מתבצע האיסוף.

הבדיקות הן חיוניות כדי להבטיח שההשתלה לא תסכן אותך או את החולה.

משך הזמן הממוצע של תקופת ההכנה עבור תורם הוא ארבעה שבועות והוא תלוי בגורמים שונים כגון: מצב החולה, לוח הזמנים שלך- התורם ועוד...

 

 

התחייבות פיזית

חלקים מסוימים מתהליך התרומה יכולים להסב לך אי נוחות. חלקים אלה יכולים להיות בדיקות דם, זריקות ותופעות לוואי מתהליך האיסוף. בעוד שסיכונים רציניים הם נדירים ביותר, סביר שתחווה תופעות לוואי מהתרומה. במפגש האינפורמטיבי יתארו לך את אותן תופעות ויוסבר לך על דרכי ההתמודדות איתן. מידע נוסף תמצא בחוברת זו.

 

התחייבות רגשית

תרומה מצילת חיים כגון זה היא אירוע חשוב ומשמעותי היכול לגרום לרגשות עזים. רגשות אלה עשויים לכלול מתח או חרדה בקשר לתהליך, התלהבות או שמחה בקשר להזדמנות לעזור לחולה, אכזבה בשל ביטול, או עצב בגלל מצבו של החולה.

שתף את צוות האיסוף ברגשות אלו בכדי שתוכל לקבל עזרה.

הכמת לתרום גוררת התחיבות מוסרית להמשיך בתהליך עד סופו. נשירה באמצע התהליך עלולה לגרום לסכנה ממשית למקבל השתל.

  

הוצאות

לא תידרש להוציא כסף על בדיקות, נסיעות או הוצאות הקשורות לתרומתך. רוב המעסיקים נותנים חופשה בתשלום בגין התרומה. שאל את מעסיקך אם בחברה בה הנך עובד ישנה מדיניות בעניין תרומת מח עצם או תאי אב.

  

סודיות

אגודת עזר מציון מחויבת לשמור על פרטיות החולים והתורמים כאחד.

לשם כך ניתנים מספרי זיהוי (קוד מספרי) לכל אחד מהם. מספרי זיהוי אלה מגינים על זהויות (למשל – שם וכתובת) החולה והתורם, אך עדיין מאפשרים לשתף מידע רפואי חשוב.

רמת פרטיות גבוהה זו נשמרת בכל שלבי תהליך התרומה וההשתלה. לחולים נמסר רק גיל ומין התורם ולתורמים נמסר רק גיל, מין וסוג המחלה של החולה.

 

 

השלבים בדרך לתרומה

השלבים בדרך לתרומת מח עצם ותאי אב הם בדרך כלל זהים עבור כל התורמים של עזר מציון. ייתכנו שינויים בפרטים הקשורים בקביעת לוח הזמנים. תשוחח עמך מתאמת מטעם "עזר מציון" על השלבים שמבצע מרכז האיסוף.

 

השלבים הם:

  •  מפגש אינפורמטיבי במרכז האיסוף
  •  חתימה על טופס הסכמה לתרומה
  •  בדיקה גופנית
  •  מתן דגימות דם

 

מפגש אינפורמטיבי

מפגש אינפורמטיבי יתקיים עם רופא ואחות במרכז האיסוף, כדי ללמוד על  תהליך התרומה.

המפגש מיועד לוודא שתקבל את כל המידע על  ההליך ותופעות הלוואי האפשריות ובמהלכו יינתן לך מידע מפורט על  חוויית התרומה. אתה מוזמן לשאול שאלות במפגש זה. אתה מוזמן להביא אתך חבר או קרוב משפחה – מדובר בהחלטה חשובה ונכחותו של אדם קרוב עשויה לעזור לך.

 

רופאו של הנתרם מבקש סוג ספציפי של תרומה – תרומת מח עצם (BM - Bone Marrow) או תרומת תאי אב מהדם ההיקפי (peripheral blood stem cells - PBSC). חשוב לנו שיהיה לך כל המידע ושתקרא על שני סוגי התרומה.

 

רופאו של הנתרם מבקש תמיד את המקור הטוב ביותר האפשרי לתרומה. לך, כתורם פוטנציאלי, יסופק כל המידע אודות סוג האיסוף והנימוקים לבחירתו. אם אתה מסכים לסוג אחד ולא לאחר, נודה לך אם תיידע בכך את נציג מרכז האיסוף.

 

במפגש זה:

  • תלמד על תהליך התרומה ותופעות הלוואי הקשורות בתרומת מח עצם ובתרומת תאי-אב כאחד
  • תהיה לך אפשרות לדבר עם מישהו שכבר תרם
  • תקבל מידע אודות מחלתו של הנתרם, סיכויי הצלחתה של התרומה והאפשרות שתתבקש לבצע תרומה שנייה
  • יציגו לך תאריכי איסוף אפשריים
  • תקבל מידע על ביטוח החיים, שמספקת אגודת עזר מציון לתורמים

 

שאלון והיסטוריה רפואית

נבקש שתעבור על רשימה ארוכה של שאלות (בכתב) בכדי לוודא שמצב בריאותך מאפשר תרומה בטיחותית עבורך ועבור החולה. אנא, ענה בכנות על כל השאלות.  השאלון נשמר בסודיות רבה בדיוק כמו כל מסמך רפואי.

  

שיחה עם הרופא האישי שלך

הנך מוזמן להתייעץ ולשוחח עם הרופא האישי שלך לפני שתחליט.

 

הסכמה לתרום

לאחר המפגש האינפורמטיבי תתבקש לאשר את החלטתך לתרום על ידי חתימה על טופס הסכמה לתרומה. וודא שקיבלת תשובות לכל שאלותיך לפני שתחתום על הטופס.

בטופס נאמר שעברת על החומר הכתוב בעניין תרומת מח עצם ותאי אב והייתה לך אפשרות לשאול שאלות. החתימה על טופס זה פירושה שאתה מסכים להמשיך עם ההכנה ושבכוונתך לתרום. אם אינך רוצה או אינך מסוגל לתרום, או שאינך בטוח בקשר להתחייבות שלך, אנא יידע בכך בהקדם האפשרי את אנשי "עזר מציון" או מרכז האיסוף

 

יש לך זכות בכל עת לא לתרום אם תשנה את דעתך אחרי שהמושתל כבר התחיל בכימותראפיה ו/או טיפולי קרינה כדי להרוס את מח העצמות שלו, החולה עלול למות אם לא יקבל את ההשתלה. לאחר הסכמתך להמשיך בתהליך תיערך לך בדיקה גופנית וראיון עם הרופא האחראי על התהליך.

  

הבדיקה:

  1. 1. תעריך את מידת התאמתך לתרום מח עצם או תאי אב על ידי כך שתוודא כי אין לך בעיות רפואיות שיש בהן משום סיכון עבורך או עבור החולה לו תתרום.
  1. 2. הערכה של הוורידים בזרועותיך (הדבר נעשה כדי לבדוק אם הוורידים שלך מתאימים להליך איסוף תאי אב. במידה ולהערכת הרופא הוורידים שלך אינם מתאימים לאיסוף יוסבר לך על דרך חלופית לאיסוף תאי אב מהדם (עירוי עורקי/ורידי על ידי מרדים).

הרופא שיבדוק אותך אינו מעורב בטיפול במקבל התרומה. הדבר נעשה כדי להבטיח שרווחתך היא הדבר היחיד המעניין את הרופא. הבדיקה אינה תחליף לטיפול הרפואי השגרתי שהינך מקבל מהרופא האישי שלך.

 

מתן דגימות דם

  •   בדיקת סוג דם וספירת דם

       לנשים : בדיקת הריון

  •  בדיקת מחלות זהומיות כדי לקבוע אם מח העצם שלך או תאי האב שלך יכולים להעביר מחלות לחולה.

 

לדם יערכו הבדיקות הבאות:

  •  בדיקת אֵידס HIV;
  •  בדיקת נגיף צהבת - הֶפּטִיטִיס (גורם לדלקת כבד נגיפית);
  •  בדיקת CMV  (צִיטוֹמֶגָלוֹוִירוּס - cytomegalovirus);
  •  נגיף  ( humant-lymphotropicvirus) HTLV;
  •  טוֹקְסוֹפּלַזְמָה
  •  ועוד.

 

אלה בדיקות שגרתיות המבוצעות בכל פעם שמישהו תורם דם.

כל תוצאות הבדיקות נתונות תחת חיסיון מוחלט.

במידה ותתגלה בעיה בעקבות הבדיקות שעברת, תדווח.

הרופא במרכז האיסוף יעבור על תוצאות הבדיקה.

כל ממצא חריג יעלה לדיון איתך באופן חסוי.

אם יש ממצא המראה על סיכון עבורך או עבור החולה, לא תתרום.

 

לפעמים חלים עיכובים עקב מצבו הבריאותי של החולה. אם חולפים יותר מ-30 יום מבדיקת המחלות הזיהומיות ועד מועד האיסוף, תתבקש לתת דגימות דם נוספות.

 

אישור תרומה

לאחר שאושר לך לתרום, ייקבע תאריך האיסוף סופית. האיסוף יתבצע במרכז איסוף בין כותלי בית חולים. בגלל הצורך לשמור על חיסיון מוחלט, לא תתרום במקום בו מאושפז החולה. שליח יעביר את מנת מח העצמות או את תאי האב למקום בו החולה מטופל. שים לב שברגע שקיבלת אישור לתרום, החולה יקבל הודעה שהתורם מוכן. תאריך ההשתלה ייקבע סופית  והחולה יתחיל לקבל טיפולים כדי להתכונן להשתלה. הטיפול כולל, בדרך כלל, כימותרפיה ו/או טיפול קרינה כדי להרוג את תאי מח העצמות הפגועים של החולה.

  

עיכוב או ביטול

היה מוכן לאפשרות שהאיסוף שלך יידחה או יבוטל.

עיכוב או ביטול עלול להיות מאכזב, לאחר כל מה שעשית בשביל להתכונן. חשוב לזכור שאין זו אשמתך.

 

הסיבות האפשריות לעיכוב או לביטול כוללות:

  •   החמרה במצב החולה. ייתכן שההשתלה כבר אינה אופציה עבורו, באופן זמני או באופן סופי;
  •   החולה עשוי להגיב לטיפולים אלטרנטיביים ו/או עשוי להחליט לא לקבל את ההשתלה;
  •   החיפוש אחר התורם המתאים ביותר יכול להימשך לאחר שנבחרת וייתכן שנמצא תורם מתאים יותר.

 

 

תרומת תאי אב מהדם ההיקפי

 

תרומת תאי אב מהדם ההיקפי Peripheral Blood Stem Cell) PBSC) היא דרך אחת לאסוף תאי אב עבור השתלה.

 

מקור התאים שמייצרים את הדם הינו במח העצם, אך תאים אלה המכונים "תאי אב" נמצאים גם במחזור הדם ההיקפי. כדי לאפשר לתרום מספיק תאי אב יש להעביר עודף תאים ממח העצם אל זרם הדם.  ניתן להעלות את מספר תאי האב במחזור הדם באופן זמני ע"י מתן חומר בשם GCSF.

  

שלבים בתרומת תאי אב מהדם ההיקפי PBSC

  • קבלת זריקות;
  • הליך איסוף;
  • שיחת מעקב עם המתאמת;

 

הכנה לתרומת תאי אב - קבלת זריקות

הודות להתפתחות הטכנולוגית ניתן להעביר תאי אב ממח העצם אל זרם הדם על ידי נטילת זריקות GCSF - חומר שהגוף מייצר באופן מתמיד. חומר זה הניתן בהזרקה כל יום במשך ארבעת הימים שלפני התרומה מכיל הורמון הנקרא GCSF וגורם לתאי האב להתרבות במח העצם ולהיזרק לזרם הדם ההיקפי, משם אנו אוספים אותם. לתורמים המקבלים זריקות אסור לקחת אספירין כי הוא מדכא את תהליך קרישת הדם הטבעי. במקום האספירין יכולים התורמים לקחת מוצרים שאינם על בסיס אספירין (למשל אקמול או אֶדְוִיל).

 

את הזריקות ניתן לקבל במקום עבודתך, בביתך, במרכז התורמים או במרפאה.

במקרה של רגישות או אלרגיה הזריקה הראשונה מבין ארבעת הזריקות, תינתן במרכז תורמים או במרפאה.

 

מדובר בזריקה תת עורית אשר ניתנת בזרוע או לחילופין בירך או באזור הבטן. לאחר ההזרקה, תתבקש להישאר למעקב של כעשרים דקות עד שעה כדי לראות אם יש סימנים לתגובה אלרגית לזריקות. פחות מאחוז אחד מהתורמים סובלים מתגובה אלרגית, הכוללת פריחות בעור או קוצר נשימה. עליך להתקשר לנציג מרכז האיסוף במידה והופיעו סימפטומים אלו ואחרים כתוצאה מהזריקות. באם תבחר תוכל לבצע את הליך קבלת הזריקות בהזרקה עצמית לאחר קבלת הדרכה מתאימה.

 

ביום החמישי תתרום את תאי האב ביחידת איסוף של בית החולים באמצעות תהליך איסוף.

 

תופעות לוואי של זריקות GCSF

 תופעות לוואי שכיחות

  •  כאב ראש;
  •  כאבי עצמות או שרירים;
  •  בחילה;
  •  נדודי שינה;
  •  עייפות;
  •  תחושה של כבדות בגוף;

 

תופעות הלוואי של הזריקות נעלמות בדרך כלל יום או יומיים אחרי מנת התכשיר האחרונה. רוב תורמי PBSC מדווחים על התאוששות מלאה תוך שבוע ממתן התרומה. עד אז, התורמים יכולים לקחת תרופות שאינן אספירין (למשל אקמול או אֶדְוִיל) עבור חוסר הנוחות שלהם. לתורמים אסור לקחת אספירין במשך 48 השעות שלאחר התרומה כי הוא מדכא את תהליך קרישת הדם הטבעי.

 

 תופעות לוואי פחות שכיחות של הזריקות

  •  תגובות אלרגיות;
  •  דופק מואץ;
  •  סחרחורת;
  •  קוצר נשימה;

 

על כל תופעה חריגה ניתן להתקשר לרופא המלווה שאת מספרו תקבל במפגש האינפורמטיבי.

 

תהליך תרומת תאי אב

בעת האיסוף יחדירו מחט לכל אחת מזרועותיך. הדם יזרום מווריד בזרוע אחת ויעבור דרך צינורית לתוך מכונה המפרידה את תאי האב מהדם. המכונה מסחררת את הדם במהירות גבוהה ותאי הדם מסתדרים בשכבות נפרדות. המכונה אוספת תאי אב והפלזמה ותאי הדם האדומים חוזרים לגוף דרך הזרוע השנייה.

כל הצינוריות בהם משתמשים במכונה מעוקרות וחד פעמיות.

התהליך עשוי להסתיים ביום אחד והוא צפוי להימשך עד כשש שעות. לעתים

רחוקות יש צורך ביום נוסף.

 

תופעות לוואי שכיחות של תרומת תאי אב יכולות לכלול:

  • חבורה במקום הדקירה;
  • קהות תחושה או עקצוצים;

יש תורמים החווים עקצוצים סביב לפה, באצבעות ובבהונות וכן התכווצויות שרירים קלות, הנגרמות בשל החומר נוגד הקרישה (מדלל הדם) בו משתמשים בהליך האיסוף.

אפשר לטפל בסימפטומים הללו בקלות על ידי האטת התהליך או מתן קלציום לתורם.

 

 תופעות לוואי פחות שכיחות

  • ירידה בספירת טסיות הדם;
  • סחרחורת;
  • בחילה;

 

איבוד טסיות דם יכול לגרום לקרישה איטית יותר של הדם. הצוות המטפל בך ביום האיסוף ידאג לכך שרמת הטסיות בדם שלך לא תרד מתחת לרף בטיחותי.

. תרומת מח עצם

 

 

הליך תרומת מח עצם

תרומת מח עצם מתבצעת ע"י שאיבת מח העצם באמצעות מחט אשר מחדירים לאגן האחורי. בכדי לחסוך באי נוחות של התורם ובכדי לאפשר איסוף נקי וסטרילי הפעולה נעשית בחדר ניתוח. התורם מקבל הרדמה כללית ע"י רופא מרדים. הפעולה אורכת כשעה.

 

בדרך כלל, האשפוז בבית החולים הוא משעות הבוקר המוקדמות ועד שעות אחר הצהריים המאוחרות, תלוי בהתאוששות מההרדמה ולשם השגחה.

כמות התאים שמרכז ההשתלות מבקש, מבוססת על משקל החולה והכמות שאתה יכול לתרום בבטחה. ככל שגופו של החולה גדול יותר, כך תתבקש לתרום כמות גדולה יותר של מח עצם.

 

עצות כיצד להתכונן לביקורך בבית החולים

אל תשתמש באספירין או בתרופות המכילות אספירין לפחות שבועיים לפני האיסוף. האספירין יכול להאריך את הדימום;

השתמש רק באקמול או אֶדוִיל עבור כאבי ראש או כאבים קלים אחרים. שאל את הרופא המלווה את האיסוף על תרופות אחרות;

בערב שלפני ההשתלה, אל תאכל דבר ואל תשתה דבר אחרי חצות הלילה. אכילה ושתייה בלילה שלפני הליך האיסוף עלולות לגרום לדחייתו.

 

 בבית החולים

ברוב המקרים יקבע בית החולים את מועד הכניסה לתרומת מח עצם ואת השחרור מבית החולים כך שיתרחשו באותו  היום. נציג מרכז האיסוף המלווה אותך ידריך אותך לאורך התהליך ויהיה זמין ביום תרומת מח העצם.

אם מדאיג אותך משהו מסוים בקשר לאשפוז  – הסימפטומים, פרטיותך או נושא אחר כלשהו – אמור לצוות בית החולים. הם רוצים לעזור לך ולהפוך את תהליך האיסוף לנוח ככל האפשר עבורך.

 היה מודע לכך שעלולים להתרחש עיכובים.

 

הרדמה כללית

לפני התרומה ובמהלכה תקבל הרדמה כללית כדי למנוע את הכאב. לפני שתורדם תקבל תדרוך מהרופא המרדים, בעוד שהשפעות לוואי הן נדירות, הסיכון לתגובה שלילית להרדמה במהלך תרומת מח עצם דומה לזה של הליכים כירורגיים אחרים.

  

תופעות הלוואי של הרדמה כללית כוללות:

  •  כאב גרון (שנגרם בשל צינור הנשימה);
  •  בחילה קלה והקאות;

יש להביא לידיעת אנשי הצוות הרפואי כל תופעת לוואי שיש לך. אפשר לקבל תרופות כדי לשלוט ולעתים גם למנוע את תופעות הלוואי הללו.

 

 התאוששות בבית החולים

באזור ההתאוששות ישגיחו עליך עד שהשפעת ההרדמה תחלוף. כשתהיה ערני לחלוטין ויציב לגמרי תשוחרר לביתך. רוב התורמים משתחררים הביתה תוך 6 שעות מסיום האיסוף והולכים הביתה באותו היום. צוות האיסוף זמין למתן טיפול ומענה לשאלותיך. דווח על כל דבר שמטריד אותך. המתאמת שתלווה אותך תסביר לך עם מי ליצור קשר אם מצבך משתנה אחרי השחרור.

  

הסיכונים ותופעות הלוואי של תרומת מח עצם

תופעות לוואי שכיחות של תרומת מח עצם כוללות

  •  כאבים בגב התחתון
  •  עייפות
  •  קושי בהליכה
  •  דימום מאזור האיסוף

אי הנוחות ותופעות הלוואי משתנות מאדם לאדם. רוב תורמי מח העצם חווים מידה כלשהי של כאב, עייפות וקושי בהליכה לאחר התרומה. אפשר לקחת משכך כאבים שאינו מבוסס אספירין. אם תנוע ותצעד מעט תוכל להפחית את הקושי ואת הכאב. בפעם הראשונה בה אתה קם ללכת אחרי התרומה, בקש עזרה מצוות האחיות.

יש תורמים שדיווחו על כאבים חזקים ממה שציפו ותורמים אחרים טענו שפחות. הכאבים יכולים להמשך כמה ימים עד שבועות מספר.

 

 

 התאוששות לאחר עזיבת בית החולים

  •  סביר שהגב התחתון שלך יהיה רגיש וכואב.
  •  יתכן שתחווה כאבי שרירים ו/או עייפות שרירים בגב או ברגליים.
  •  יתכן שתהיה עייף מהרגיל במשך מספר ימים עד מספר שבועות.
  •  יתכן שתחווה חבורה במקום האיסוף לאחר ההליך.
  •  יתכן שתחווה קשיים בטיפוס במדרגות, הרמת חפצים או התכופפות.  אל תתאמץ לבצע פעילויות אלה במשך מספר ימים.
  •  אל תצפה לחזור לפעילויות שלפני האיסוף למשך שבוע והמתן אך יותר עם פעילויות מאמצות יותר.
  •  אל תתאמץ יותר מדי.
  •  מותר לך להתקלח למחרת השאיבה.
  •  תכנן לקחת כמה ימי חופש מהעבודה, אולי אפילו יותר אם העבודה שלך היא תובענית מבחינה גופנית.
  •  השתמש אך ורק במוצרים שאינם על בסיס אספירין (למשל אקמול או אֶדְוִיל), מפני שמוצרים אלה לא יאריכו את הדימום. 
  • אם רשמו לך תוסף ברזל, קח אותו.
  • שתף את אהוביך במידע שקיבלת על הטיפול וההתאוששות. קבל את הצעותיהם לעזור.

 

מתאמת התורמים תהיה אתך בקשר טלפוני בימים שלאחר תרומתך 

 

תרומת דם עצמית

מכיוון שיש כדוריות דם אדומות בתוך מח העצם, כמות ההמוגלובין שלך תרד במהלך השאיבה. לכן לעיתים תורמי מח עצם נזקקים לקבלת עירוי דם לאחר תרומת מח העצם, כדי להחליף את הדם שנאסף יחד עם מח העצם (תורמי תאי אב אינם זקוקים לעירוי).

 

אנו ממליצים לך לתרום מנת דם עצמית מספר שבועות לפני השאיבה. מנה זו תישמר עבורך בבנק הדם עד לאחר סיומו של תהליך התרומה – אז יקבע הרופא האחראי על תרומתך את הצורך בקבלתה ואת מועד העירוי באם יידרש.

4.לאחר התרומה

  

מעקב ובדיקות

רוב תורמי מח עצמות או תאי אב של עזר מציון עוברים את התרומה ללא בעיות וחוזרים הביתה באותו היום. לעמותת "עזר מציון" ולצוות מרכז האיסוף חשובה ביותר בטיחותך והם רוצים לדעת פרטים על התאוששותך. מתאמת מרכז התורמים תיצור איתך קשר באופן סדיר לאחר התרומה כדי לשאול על מצבך הגופני.

 

חשוב לדווח על כל סימפטום וסימפטום שאתה חווה. אם במהלך השבועות, החודשים והשנים שלאחר התרומה אתה חווה בעיות גופניות שעשויות להיות קשורות לתרומה, עליך ליצור קשר עם מרכז התורמים מהר ככל האפשר. נציג ממרכז האיסוף יהיה איתך בקשר עד שתדווח על החלמה מלאה. נציג מרכז התורמים יתקשר אליך לאחר חודש, שישה חודשים ובכל שנה לאחר התרומה, כדי להעריך את מצבך הבריאותי השוטף.

 

בקשות לתרומות דם נוספות או לתרומה שניה

לאחר ההשתלה, החולה עשוי להזדקק לתרומות דם נוספות כדי להאיץ את החלמתו. ייתכן שיבקשו ממך לשקול תרומה נוספת של:

  • תאי דם לבנים (לימפוציטים);
  • דם מלא (תרומת דם);
  • תרומה שנייה של מח עצמות או תאי אב;

 

אם החולה עובר נסיגה רצינית, הוא עלול להזדקק לתרומה שנייה של מח עצמות או תאי אב מהדם ההיקפי.

 

ישנם תורמים המתבקשים לשקול תרומה שנייה. אם זה קורה, תבוצע הערכה מלאה של בטיחותך הרפואית במקרה של תרומה שנייה. כמובן שהבחירה אם להיענות לבקשה או לא, היא שלך בלבד. החלטתך אם לתרום או לא, לא תשפיע על מעמדך כתורם של עזר מציון שיש כלפיו הערכה רבה. תשעה אחוזים של תורמי מח עצמות או תאי אב נתנו תרומת דם נוספת, אחת או יותר, לאותו חולה.

 

כרגע, סוג התרומה השנייה השכיח ביותר הוא תרומת לִימְפוֹצִיטִים שנאספת באמצעות איסוף מדם היקפי בדומה לתרומת תאי אב אך ללא קבלת זריקות. ההחלמה ותופעות הלוואי אחרי תרומה שנייה דומים מאוד לאלה של התרומה הראשונה.

 

תוצאות ההשתלה

מאז 1998 סייעה אגודת עזר מציון באמצעות המאגר למאות רבות של חולים שלא נמצא להם תורם מתאים בקרב בני משפחתם למצוא תורם.

קשה לחזות את התוצאות עבור חולה מסוים.

 

תוצאת ההשתלה תלויה במספר רב של גורמים, ובכללן:

  •  מחלה בה מטפלים;
  •  השלב בו נמצאת המחלה;
  •  גיל החולה ובריאותו הכללית;
  •  דרגת ההתאמה בין סווג הרקמות של התורם לבין זה של החולה וכיו"ב.

 

באופן כללי, סיכויי ההחלמה של החולים הצעירים טובים יותר מאשר של חולים מבוגרים. הסיכויים של חולי לוקמיה המקבלים את ההשתלה בעת הפוגה במחלה, טובים יותר מאשר של חולים המקבלים את ההשתלה כשהמחלה כבר חזרה.

 

קשר בין תורם לנתרם

 עמותת "עזר מציון" מחויבת להגן על פרטיותם של התורמים ושל החולים כאחד. עזר מציון מסייעת להשתלות בכל העולם. במדינות מסוימות אסור לקיים כל קשר בין תורמים למקבלי השתלות. ישנם מרכזי השתלות המאפשרים תקשורת אנונימית דרך מרכז התורמים. אסור לתכתובת אנונימית לכלול פרטים מזהים, כגון שמות, כתובות או כל פרט התקשרות אחר.

 

מדיניות מאגר  "עזר מציון" היא לאפשר קשר ישיר בין תורם לנתרם לפחות שנה לאחר התרומה.

 

חשוב, ישנם מרכזים המאפשרים קשר ישיר שנתיים או יותר לאחר ההשתלה אם שני הצדדים מסכימים לכך, וישנם מרכזים אשר אינם מאפשרים קשר כלל.

יתכן שעמותת "עזר מציון" תוכל לסייע בכך במקרים בהם החולה והתורם רוצים מאוד להיפגש.

מצד שני, לעתים קרובות המקבל או התורם עשויים לבחור שלא לקיים כל קשר אישי.

 

עליך להיות מוכן לאפשרות שלעולם לא תגלה את זהות המקבל או שלעולם לא יהיה לך קשר איתו או איתה.

 

כל זה אינו מפחית מעצם העובדה ש... זכית להציל חיים!