ביום התרומה אתה תקבל את תאי הגזע שנאספו מהתורם שלך דרך צנתר ורידי, ישירות לזרם הדם שלך.

 

לאחר ההשתלה תצטרך להישאר בבית החולים בחדר בידוד מיוחד המקנה סביבה נקייה מחיידקים על מנת להגן על גופך מזיהומים ולתת למערכת החיסון שלך להשתקם.

 

בחלק זה תוכל למצוא מידע בנושאים הבאים:

 

ההכנה להשתלה

 

לפני שאתה נכנס לבית החולים, יסייע מאד אם תדע למה לצפות, תתכנן מה לקחת איתך ותחשוב על איזו תמיכה כדאי שתקבל.

 

כמה זמן ייקח הטיפול?

בד"כ השהות בבית החולים מרגע האשפוז לפני הטיפול המקדים ועד למועד שתוכל להשתחרר הביתה לאחר מכן אורכת כ 3-6  שבועות.

לאחר השחרור לביתך, תהיה צריך לבצע בדיקות שגרתיות קבועות. בשלב ראשון פעם – פעמיים בשבוע ובהדרגה תדירות הבדיקות תלך ותפחת עם הזמן. תכיפות הבדיקות משתנה בהתאם לסוג השתלת תאי גזע שעברת, קצב ההחלמה שלך וקליטת מערכת החיסון החדשה שלך.

בדרך כלל לוקח לפחות שישה חודשים עד שנה לפני שרמת הפעילות שלך מתחילה לחזור לקדמותה.

 

פגישה עם מתאמת ההשתלות

ייתכן שתהיינה לך מספר פגישות בבית החולים לפני השתלת מוח עצם. הצוות הרפואי שאחראי על ההשתלה שלך ידבר איתך על תופעות הלוואי של השתלה לפני שתיתן את הסכמתך לתהליך.

לפני התחלת התהליך יערכו לך בדיקות שונות כדי להעריך את מצב בריאותך הכללי ומצב מחלתך, והן ישמשו במידת הצורך כבסיס להשוואה לאחר ההשתלה.

לפני ההשתלה עליך להגיע לבדיקה אצל רופא השיניים שלך ולבצע טיפול שיניים במידת הצורך מאחר והשיניים שלך עלולות להיות מקור של זיהום כאשר אתה מחלים.

למרבה הצער, כימותרפיה במינון גבוה לפני ההשתלה עלולה לגרום לבעיות פוריות. במידה ואתה מעוניין להתחיל לתכנן את משפחתך עכשיו או בעתיד, צוות ההשתלות ידון יחד איתך בדרכים לשמר את הפוריות לפני שתתחיל בטיפול ההכנה להשתלה.

 

הכנסת צנתר לווריד מרכזי

פרוצדורה זו נעשית לכל מטופל/ת המועמד/ת להשתלת מח-עצם – זאת בשל ריבוי עירויים של מוצרי דם ותרופות, הזנה תוך ורידית במהלך תקופת ההשתלה, וכן לצורך בדיקות דם יומיומיות במהלך האשפוז. הצנתר מאפשר לקיחת דם מבלי לדקור את המטופל/ת שוב ושוב. הכנסת הצנתר נעשית לפני האשפוז במסגרת המרפאה, או במהלך הימים הראשונים לאשפוז.

הצנתר הינו צינור דק העובר דרך העור ליד עצם הבריח שלך לתוך וריד גדול שמוביל אל הלב שלך.  צנתר מרכזי מכונה גם היקמן אוline  PICC. הצוות שלך יספק לך מידע נוסף על איך לשמור על הצנתר שלך נקי ואיך לטפל בו.

 

הטיפול המכין לפני ההשתלה

לפני ההשתלה, יש להכין את מח העצם ואת מערכת החיסון שלך על מנת לאפשר את הקליטה של התאים החדשים והבריאים. תהליך זה נעשה באמצעות כימותרפיה, תכשירים מדכאי חיסון למניעת דחיית השתל ולעיתים בשילוב הקרנות (Conditioning Therapy).

בדרך כלל הטיפול המכין להשתלה יתחיל יום אחרי אשפוזך בבית החולים והוא עשוי להמשך בין יום אחד ועד 10 ימים, ולעיתים אף יותר מכך, בהתאם לתוכנית הטיפול שנקבעה לך. ההשתלה תתרחש בדרך כלל יום לאחר סיום הטיפול המכין.

תופעות לוואי שכיחות לטיפול המכין כוללות:

  • הרגשה כללית גרועה
  • בעיות במערכת העיכול הכוללות שלשולים או עצירות
  • שינויים בחוש הטעם והריח
  • עייפות
  • שינויים במשקל

 

יום ההשתלה

 

ההשתלה מתבצעת בדרך כלל יום לאחר שהטיפול המקדים (הכולל כימותרפיה ו/או הקרנות) מסתיים והוא מכונה בד"כ יום אפס.

במידה ותקבל תאי אב מתורם זר של מאגר עזר מציון, שקית המנה המכילה את התאים להשתלה תועבר באמצעות שליח למרכז המשתיל שלך.

 

מה קורה בזמן ההשתלה תאי מח עצם?

שיטת הביצוע של ההשתלה דומה מאוד לקבלת מרכיבי דם.

התאים להשתלה נמצאים כנוזל בתוך שקית העירוי, והם יועברו דרך הצנתר לזרם הדם שלך. תהליך זה עשוי לקחת בין 30 דקות למספר שעות, תלוי בכמות המנה שנקבעה לך. התהליך אינו כואב ואתה תהייה ער לכל אורכו, בדיוק כמו בעת עירוי דם/נוזלים. בזמן ההשתלה תהיה/י בהשגחה צמודה ואם תופענה תופעות לוואי הן תזוהינה בהקדם ותטופלנה מידית.

כהכנה להשתלה יתכן שתקבל/י תרופות למניעת תופעות הלוואי שעלולות להיגרם במהלך עירוי תאי -האב של מח-העצם. תרופות אלה (אנטיהיסטמינים ומינון נמוך של סטרואידים) עלולות לגרום לך להרגיש מעט מנומנם/ת.

 

תרופות

אתה תצטרך לקחת מספר תרופות שיתמכו בך במהלך תהליך השתלה. בדרך כלל בהתחלה התרופות הן בצורת טבליות, ולאחר מכן תוכל לקבלן דרך הצנתר או באמצעות זריקות. לתרופות יש תפקידים שונים הכוללים:

  • סיוע בתהליך קליטת השתל (גורמי גדילה)
  • שליטה בסימפטומים ותופעות הלוואי
  • טיפול אנטיביוטי מונע כדי להגן על הגוף מפני זיהומים בעוד ספירת הדם הלבנה נמוכה
  • מניעת זיהומים ויראליים.

 

איך אדע אם השתלת תאי הגזע הצליחה?

לאחר ההשתלה שלך, תאי האב עושים את דרכם אל מוח העצם. שם הם יתחילו לגדול ולהפוך לתאי דם תקינים – שלב זה נקרא קליטת השתל.

שלב זה קורה בדרך כלל בתוך שבועיים עד שלושה שבועות לאחר ההשתלה, אבל זה לפעמים יכול לקחת יותר. לעתים קרובות הסימן הראשון הוא עלייה בספירת תאי הדם הלבנים .

בעוד ספירת תאי הדם הלבנים שלך משתפרת, הצוות הרפואי במרכז המשתיל יפקח עליך בקפידה. כמו כן, תקבל עירויי דם וטסיות כמה פעמים בשבוע, כי ספירת הכדוריות האדומות והטסיות תהייה נמוכה.

 

בידוד

במהלך השלבים הראשונים לאחר ההשתלה אתה תהיה בסיכון מוגבר לפתח זיהום מאחר וספירות התאים הלבנים שלך תהיינה נמוכות. כאשר ספירת תאי הדם הלבנים שלך יורדת מתחת ל 1.0, עליך להיות בסביבה נקייה, נטולת חיידקים, הנקראת בידוד מגן.

אתה תשהה בחדר בודד שבו יש בדרך כלל מערכת מיזוג אוויר מיוחדת, שהופכת את האוויר בחדר לנקי מאוד וכך מפחיתה את הסיכון לזיהומים.

לא תוכל לצאת מחדר הבידוד שלך הרבה, ובמידה ואתה מקבל מבקרים חשוב לוודא כי לא יגיעו יותר מדי מבקרים בו זמנית. כמו כן הקפד כי אף מבקר עם חשד לזיהום לא ייכנס לחדר הבידוד שלך.

משך הזמן שמטופלים מבלים בבידוד לאחר השתלה משתנה ממספר ימים עד שבועות.

 

תופעות לוואי בטווח הזמן הקרוב  

 

במהלך החודש הראשון לאחר ההשתלה, ימים 0- 30, תאי האב החדשים יגיעו למח העצמות שלך ויהפכו להיות תאי דם תקינים. תהליך זה נקרא קליטת השתל. הצוות הרפואי שלך יעקוב בקפדנות אחרי סימנים לקליטת השתל. מדי יום יילקחו ממך דגימות דם על מנת לדעת כמה ואיזה סוג תאים נמצאים בדמך.

 

מערכת החיסון שלך מתחזקת לאט לאט אך הצוות הרפואי יעקוב אחר זיהומים וסיבוכים אפשריים:

 

זיהומים אפשריים

לאחר קבלת הטיפול המכין, מספר תאי הדם הלבנים (החשובים למניעת זיהומים בגוף) יורד בהדרגה ונשאר נמוך, עד שתאי-האב החדשים שהושתלו לך מאכלסים את מח-העצם שלך. התקופה שבה ספירת הדם הלבנה תהיה נמוכה מאד, מתחילה כשבעה עד עשרה ימים לאחר תחילת קבלת הכימותרפיה. לכן תקופת הבידוד תתחיל ביום ההשתלה עצמו, והיא ועשויה להימשך כשלושה שבועות ולעתים יותר.

בתקופה שבה ספירת תאי הדם הלבנים שלך נמוכה, את/ה חשוף יותר לזיהומים. חשוב שתדע שלמרות הצעדים הננקטים להפחתת אפשרות לזיהום, יש לצפות לכך שתפתח זיהום במהלך תקופת הבידוד. לכן כאשר יופיעו סימנים לזיהום (לפי שיקול דעתו של הרופא שלך), יוחל מיידית במתן טיפול אנטיביוטי, ויילקחו בדיקות תרבית דם, תרבית שתן ומשטח גרון על מנת לזהות את מקור הזיהום.

מזון יכול להוות מקור לזיהומים, על כן בתקופת הבידוד, שבה גופך חשוף מאוד לזיהומים, חשוב להקפיד על ’מזון נקי‘. במשך תקופת הבידוד תקבל מהצוות הרפואי הנחיות תזונתיות לדיאטה דלתֿ חיידקים.

 

פצעים, דלקת ופטריות בחלל הפה

לעיתים הכימותרפיה וההקרנות שהמטופל מקבל במהלך הטיפול המקדים גורמות לייבוש הפה, ובעקבות כך יורד האפקט המנקה של הרוק הקיים אצל אדם בריא. בנוסף, לעתים קרובות מתפתחת דלקת והתכייבות של רירית הפה וריריות נוספות לאורך מערכת העיכול, והיא מתבטאת בכאבים ואי נוחות בבליעה. דלקת זו ידועה בשם ’מוקוזיטיס‘. למניעת התופעות וטיפול בהן דרושה הקפדה על היגיינת הפה על ידי ביצוע שטיפות וטיפולי פה לעתים קרובות וקבלת טיפול תרופתי מונע פטרת.

 

בעיות במערכת העיכול

במהלך הטיפול המכין ולאחר ההשתלה תחוש בתופעות לוואי שונות הקשורות למערכת העיכול:

  • פצעים בפה אשר עלולים לגרום לקשיים האכילה
  • שינויים בחושי הטעם והריח
  • שלשולים מרובים
  • בחילות והקאות העלולות לגרום לאיבוד התיאבון
  • פגיעה במערכת העיכול בגלל מחלת השתל נגד המאכסן (GVHD).

 

סימפטומים אלו עלולים לגרום לך לאיבוד במשקל ותחושת עייפות ועשויים להמשך מספר שבועות עד כמה חודשים. אתה תהייה במעקב של הצוות הרפואי ועליך לדווח להם על תופעות אלו על מנת שניתן יהיה לסייע לך.

 

מחלת השתל נגד המאחסן ( GvHD)

לאחר ההשתלה יתכן ותפתח מצב הנקרא: מחלת השתל נגד המאחסן המכונה GvHD (Graft versus Host Disease). במצב זה התאים שקיבלת מהתורם (השתל) יזהו את תאי גופך כתאים זרים ולכן יתקפו את תאי גופך(מאחסן). GvHD יכול לתקוף תאים ומערכות רבות בגופך הכוללים: כבד, עור, מערכת העיכול, עיניים. החומרה של GvHD יכולה לנוע מקלה ועד מסכנת חיים. ישנם שני סוגים של GvHD:

  • חריף (אקוטי): מתפתח במהלך 100 הימים הראשונים לאחר ההשתלה אך יכול להתרחש גם לאחר מכן במקרים מסוימים. GvHD תוקף בעיקר את העור, המעי והכבד
  • כרוני: מתפתח בדרך כלל 3-6 חודשים לאחר ההשתלה. אם חווית GvHD חריף, הסיכויים לפתח GvHD כרוני גבוהים יותר.

הצוות המשתיל יעקוב אחריך על מנת לאתר סימפטומים של תהליך זה ולהעניק לך טיפול מתאים.

 

עייפות וכאב

ייתכן שתחוש עייפות קיצונית ושינויים בדפוסי השינה בשל יתר שעות שינה במהלך היום. להקלה בתופעות אלה מומלץ לנסות להיות כמה שיותר פעילים בשעות היום. ניתן לקבל תרופות לשינה בעת הצורך.

ייתכן שתחוש כאבים כלשהם במהלך תקופת ההשתלה. יש דרכים רבות להקל על הכאב, רובן תרופתיות. חשוב לדווח לצוות המטפל על הרגשת כאב. לכאב מתמשך יש השלכות רבות, ואין שום סיבה לסבול מכך!

 

דימומים

הטיפול הכימותרפי פוגע במח העצם וגורם לירידה ברמת הטסיות (תרומבוציטים) בדם, שלהן תפקיד חשוב בתהליך קרישת הדם. עקב ירידה ברמת הטסיות, עלולים להיגרם דימומים במקומות שונים, כמו חניכיים, אף, פי הטבעת ומערכת העיכול. בדרך כלל העלייה ברמת הטסיות מתרחשת מספר שבועות לאחר העלייה בספירת תאי הדם הלבנים והאדומים. דווח/י לאחות או לרופא במקרה שיופיעו: דם בשתן, בצואה או בליחה, דימום מהאף או מהחניכיים. במקרה של דימום או רמה נמוכה במיוחד של טסיות, תקבל עירוי טסיות ו/או מוצרי דם אחרים.

 

התמודדות רגשית

 

במהלך ההשתלה ולאחריה סביר שתחוש מודאג ואולי אף מדוכדך. ישנן מספר דרכים בהן תוכל לעזור לעצמך ולקבל תמיכה אם תזדקק לכך.

 

כיצד ארגיש לאחר השתלה

בזמן שאתה עדיין בבידוד בבית החולים, מטופלים רבים חשים דכדוך ברמה כזו או אחרת . זה טבעי להרגיש כך, במיוחד אם אתה לא בריא. ישנם אנשים שמרגישים קצת מבודדים בחדר או במחלקה, וייתכן גם כי תרגיש מנותק מן המשפחה והחברים שלך, או מודאג אם ההשתלה אכן תצליח.

לעתים קרובות רגשות אלה ישתנו עם הזמן. לפעמים אתה פשוט צריך מישהו כדי להרגיע אותך כי מה שאתה מרגיש הוא נורמאלי במצבך.

 

כיצד לעזור לעצמך

אל תכביד על עצמך – בצע פעילויות קצרות ולאחריהן הקפד על מנוחה. חשוב שתהיה פעיל במידה מסוימת, בהתאם ליכולתך ומצבך, במהלך היום על מנת שתוכל לישון טוב יותר בלילה. במידה ואתה סובל מקשיים להירדם, תרגילי התעמלות קלים בסמוך למיטתך ותרגילי הרפיה עשויים להקל עליך.

חפש דרכים להעסיק את עצמך במהלך היום - זה יכול להיות קריאה, צפייה בטלוויזיה, שיחה עם אנשי הצוות הרפואי או מבקרים ושימוש באינטרנט ובמדיה החברתית.

 

קשרים עם האהובים שלך

במהלך ההשתלה תמיכה חזקה ממשפחה וחברים יכולה להיות מאוד מועילה. תקופת ההשתלה יכולה להיות מאד מלחיצה, ועשויה לגרום לשינויים ביחסים אפילו עם קרובים אליך.

תמיכה עבורך ועבור קרוביך יכולה לסייע מאד. האנשים הקרובים אליך יכולים לדבר עם הצוות הרפואי במרכז ההשתלות ולהיעזר בהם.

במהלך שהותך בבית החולים, ייתכן שיהיו לך רגשות סותרים לגבי בני המשפחה והאנשים הקרובים אליך. ישנם מטופלים שרוצים להגן על חבריהם ובני משפחתם מלראות אותם בזמן שהם אינם בריאים ואחרים מודאגים מחשיפה לזיהומים. ביקורים של חברים ובני משפחה יכולים להיות דרך מצוינת לעודד אותך ולגרום לך להרגיש נתמך כל עוד הם מקפידים על ההיגיינה הנדרשת ולא מבקרים אותך במידה והם חולים. ראה איך אתה מרגיש בכל יום ועדכן את המשפחה שלך במידה ואתה לא מעוניין במבקרים.

 

מתי לבקש עזרה?

ישנם מספר סימנים שיכולים לאותת לך כי אתה צריך יותר תמיכה כדי להתמודד עם רגשותיך. חשוב ליידע את הצוות הרפואי במרכז המשתיל אם בחודש האחרון אתה כבר מוטרד לעתים קרובות, מרגיש מדוכא, חסר תקווה או שאיבדת עניין וחשק בדברים. הצוות הרפואי יוודא כי תוכל לקבל את העזרה והתמיכה המתאימים לך.

בחלק ממרכזי ההשתלות קיימים שירותים פסיכולוגיים או יועצים המספקים תמיכה לאנשים עם סרטן ומשפחותיהם. במידת הצורך בקש מצוות ההשתלה שלך להפנות אותך לעובד סוציאלי, לפסיכולוג או ייעוץ אחר.

 

למידע נוסף על מאגר תורמי מח עצם

 

 הבא >