אם יוחלט כי אתה זקוק להשתלה אלוגנאית מתורם, בשלב ראשון מתאמת ההשתלות בבית החולים של המטופל תבדוק האם אחד מבני המשפחה שלך יכול להתאים לתרומה. כ - 70% מהחולים אינם מוצאים תורם מתאים בקרב בני משפחתם. במקרים אלה, הרופא ומתאמת ההשתלות במרכז המשתיל יפנו למאגר תורמי מח העצם של "עזר מציון" על מנת לחפש תורם זר בקרב תורמי המאגר שיתאים לחולה.

 

מאגר תורמי מח העצם של "עזר מציון" הינו מאגר גדול מאד ומכיל למעלה מ - 850,000 תורמים בעלי מוצאים אתניים מגוונים המייצגים את מרבית האוכלוסייה בישראל. הסיכוי של חולה למצוא תורם מתאים במאגר "עזר מציון" כיום נע בין 65% ל- 95%  ותלוי במוצא האתני של החולה.

 

 

במידה ולא נמצא תורם מתאים בקרב תורמי "עזר מציון", הרופא יפנה לחפש תורם מתאים גם במאגרי תורמי מח עצם אחרים בעולם.

 

בחלק זה תוכל לקבל מידע מקיף על תהליך חיפוש התורם המתאים:

 

התאמת HLA

 

מבוא

ההתאמה בין חולה לתורם מבוססת על סיווג סמנים ייחודיים הנמצאים על גבי כל אחד מהתאים בגוף ומכונים אנטיגנים לויקוציטים אנושיים (HLA – Human Leukocytes Antigens).  מערכת חלבוני ה- HLA הוא המאפיין הגנטי האישי של כל אדם ומה שמייחד אותו מאדם אחר. המערכת החיסונית עושה שימוש באנטיגנים של ה- HLA על מנת לזהות את התאים ששייכים לגופך ואת התאים הזרים.

כל אדם יורש מחצית מסמני ה- HLA מאביו ומחצית מאמו. לאחים/אחיות שלך (בעלי אב ואם משותפים) יש סיכוי תיאורטי של 25% (1 מתוך 4) להתאים לך. הסיכוי  שקרובי משפחה אחרים שאינם אחים/אחיות יוכלו להתאים עבורך לתרומה הוא כמעט אפסי.

 

על גבי התאים ישנם סמניHLA  רבים אולם כשמחפשים התאמה בין תורם פוטנציאלי לבינך בודקים התאמה בין 5 זוגות של HLA (סך הכול 10 אנטיגנים) הנקראים: HLA-A, HLA-B, HLA-C, HLA-DRB1, HLA-DQ. לצורך תרומה בדרך כלל נדרשת התאמה של לפחות 9 מתוך 10 אנטיגנים (9/10 או 10/10) ובמקרים מסוימים מתאפשרת גם התאמה של 8 מתוך 10 אנטיגנים.

  

מדוע חשוב שתהיה התאמת HLA

התאמה בין ה- HLA שלך לבין ה- HLA של תורם פוטנציאלי היא חשובה מפני ש:

  • מגדילה את הסיכוי להשתלה מוצלחת
  • משפרת את קליטת השתל בשלב שבו התאים המושתלים מתחילים לגדול ולייצר תאי דם חדשים
  • מקטינה את הסיכון לסיבוכים שלאחר ההשתלה, בעיקר מחלת השתל נגד המאכסן (GVHD) שבה תאי השתל תוקפים את תאי הגוף של המושתל.

 

גורמים נוספים להשתלה מוצלחת

התאמת HLA הינה הגורם החשוב ביותר המשפיע על סיכויי ההצלחה של ההשתלה אך ישנם מאפיינים נוספים של התורם העשויים להשפיע:

  • גיל התורם
  • מין התורם
  • סוג הדם
  • משקלו של התורם (BMI)
  • מספר ההריונות (במקרה של תורמת)
  • היסטוריה רפואית של הדבקה בווירוס CMV

במידה ונמצא יותר מתורם אחד שמתאים לחולה מבחינת ה- HLA, הרופא במרכז המשתיל ישקול גם את הגורמים הנוספים.

 

תהליך החיפוש

 

במידה ולא נמצא לך תורם מתאים בקרב בני משפחתך, הרופא והצוות הרפואי במרכז המשתיל יפנו למאגר תורמי מח העצם של "עזר מציון" על מנת למצוא תורם מתאים עבורך. מציאת תורם מתאים הינו תהליך מורכב אשר אורך זמן ולכן רצוי להתחילו בשלב מוקדם ככל האפשר.

 

תהליך החיפוש כולל את השלבים הבאים:

 

שלב 1: שליחת בקשת חיפוש למאגר "עזר מציון"

מאגר "עזר מציון" יקבל מהרופא במרכז המשתיל את סיווג ה- HLA שלך, יבצע חיפוש במאגר המידע של התורמים וישלח לרופא בתוך 24 שעות רשימה של תורמים פוטנציאליים בעלי סיווג שמתאים לך. במידה ולא נמצא במאגר עזר מציון תורם מתאים המרכז המשתיל יפנה לחפש עבורך תורם מתאים גם במאגרים בינלאומיים אחרים.

 

שלב 2: סקירת תוצאות בקשת החיפוש

רשימת החיפוש הראשונית של מאגר "עזר מציון" תציג תורמים פוטנציאליים אשר צפויים להיות בעלי התאמת HLA עבורך. יחד עם זאת, בדיקות נוספות נדרשות כדי לבדוק מי מבין התורמים הפוטנציאליים מתאים לך ברמה הגבוהה ביותר. הרופא במרכז המשתיל יבדוק את הרשימה ויבחר עם אילו תורמים ברצונו להתקדם בתהליך.  

 

שלב 3: בדיקת אשרור התאמה

כדי לוודא כי התורם/ים שנבחר/ו מרשימת החיפוש עשוי להיות התורם הטוב ביותר עבורך, המאגר ייצור איתו קשר ויבדוק את זמינותו והסכמתו העקרונית לתרומה. במידה והתורם מעוניין יילקחו ממנו דגימות דם שישלחו למעבדת הסיווג של המרכז המשתיל וסיווג ה- HLA שלו ייבדק בשנית כדי לאשרר את התאמתו (בדיקת אשרור התאמה).

לאחר קבלת תוצאות בדיקת אשרור ההתאמה, המרכז המשתיל יעדכן את המאגר מי התורם שנבחר ושאיתו המרכז רוצה להתקדם לשלב הבא של איסוף התאים להשתלה (שלב ההפעלה).

מאגר "עזר מציון" יפעיל את התורם לתרומה באחד ממרכזי האיסוף בישראל ושם ייערכו לו בדיקות רפואיות מקיפות. הבדיקות נועדו לוודא שהתורם כשיר מבחינה רפואית לתרומה וכן כדי לשלול אפשרות שמח העצם שייאסף עלול להעביר לך מחלות שונות.

הזמן עד למציאת התורם המתאים, איתורו והשלמת כל הבדיקות הנדרשות לוקח מספר שבועות ויש להתאזר בסבלנות.

 

 

שלב 4: איסוף המנה ושליחתה למרכז המשתיל

המרכז המשתיל ומאגר "עזר מציון" יתאמו את המועד הרצוי לאיסוף התאים ולהשתלה בהתאם למצבך הרפואי ולזמינותו של התורם. ביום שנקבע, התורם יגיע למרכז האיסוף ושם תיאסף ממנו המנה להשתלה. בתום האיסוף המנה תועבר בהקדם ממרכז האיסוף למרכז המשתיל בו הנך מאושפז.

 

קשר עם התורם

 

חולים רבים היו מעוניינים ליצור קשר כלשהו עם התורמים שלהם. חשוב שתדע כי תהליך ההשתלה מבוצע באופן אנונימי והחולה לא מקבל מידע על התורם שלו. מדיניות הסודיות פועלת כדי להגן על הפרטיות של החולה ושל התורם.

 

 

על פי מדיניות מאגר "עזר מציון", החולה והתורם יכולים ליצור קשר אנונימי בלבד במהלך השנה הראשונה לאחר ההשתלה. קשר זה כולל שליחת מכתבים או מתנות מבלי לחשוף את זהות התורם או החולה באמצעות המאגר.

על פי מדיניות המאגר אם אתה והתורם תרצו ליצור קשר ישיר אחד עם השני, תוכלו להיפגש לאחר תקופת המתנה של שנה אחת לפחות לאחר התרומה. כל מקרה הוא ייחודי וישנן מספר סיבות שבגללן ייתכן שיהיה עליך לחכות יותר משנה, או ייתכן שלא תוכל ליצור קשר ישיר כלל. במידה ואתה מעוניין ליצור קשר עם התורם עליך לפנות למתאמת במרכז המשתיל והיא תנחה אותך כיצד יבוצע התהליך.

 

 הבא >