מהם תאי אב ומה תפקידו של מח העצם

 

מח העצם הוא רקמה ספוגית הממלאת את עצמות הגוף הגדולות, ומייצרת תאים הנקראים תאי אב (המכונים גם תאי גזע). תאים אלו מתפתחים לאחת משלוש קבוצות של תאי דם בוגרים החיוניים לתפקוד הבריא של גופינו:

  • תאי דם אדומים (Erythrocytes) - אחראים על הובלת החמצן לכל התאים בגוף.
  • תאי דם לבנים (Leucocytes) - חיוניים למלחמה של גופינו בזיהומים הנגרמים על ידי חיידקים, נגיפים ופטריות.
  • טסיות דם (טרומבוציטים - Plateletes) - לוקחות חלק בתהליך קרישת הדם, ומסייעות בעצירת דימומים.

 

באופן תקין, תאי הדם נמצאים במח העצם עד הבשלתם, ולאחר מכן הם חודרים למחזור הדם על מנת לבצע את תפקידם. תאי הדם אינם חיים בגוף זמן רב, ולכן במח העצם הבריא נוצרים באופן מתמיד תאים חדשים המחליפים את אלו שמתו. הפרעה בתפקודו התקין של מח העצם כגון סרטן דם או מחלת דם אחרת פוגעת בתהליך זה ולכן מהווה סכנה ממשית לבריאות האדם ולחייו.

 

מהי השתלת מח עצם

 

במידה וחלית במחלה קשה הפוגעת במח העצם או בתאי הדם, ואשר לא הגיבה לשיטות טיפול אחרות, השתלת מח עצם / תאי אב עשויה להיות הטיפול הטוב ביותר בשבילך. עבור חלק מן החולים ההשתלה נותנת תקווה לריפוי.

 

האופן שבו פועלת ההשתלה תלוי בסוג ההשתלה ובמחלה:

 

אם יש לך הפרעה בתפקודי הדם ו/או מערכת החיסון מטרת ההשתלה היא להעניק לך מערכת חיסון/דם חדשה. מח העצם הפגום שלך יוחלף במח עצם בריא או בתאי אב תקינים אשר ייקלטו בגופך וייצרו תאי דם חדשים ובריאים.

בחולים עם מחלות גנטיות מטרת ההשתלה להעביר לגוף תאים מתורם שאין בהם את הפגם הגנטי, כך שלא ימשך הנזק הנגרם מפעילות לא תקינה של תאי החולה.

 

אם אתה לוקה בסרטן הדם אתה תעבור טיפול כימותרפי (ולעיתים גם הקרנות) אשר יהרוס את מח העצם שלך והתאים הפגומים. לאחר מכן תקבל תאי אב בריאים מתורם אשר יחליפו את התאים החולים במח העצם שלך ויצרו מערכת חיסון חדשה. התאים החדשים יזהו את תאי הסרטן שעדיין נותרו בגופך וישמידו אותם.

 

סוגי ההשתלות

 

קיימים שני סוגים של השתלה בהתאם למקור התרומה:

 

השתלה עצמית מהחולה (Autologous)

תאי האב במח העצם שלך ישמשו כמקור להשתלה. תאי-האב יאספו ממך לפני הטיפול הכימותרפי וישמרו בתנאי הקפאה. לאחר קבלת הכימותרפיה, כהכנה להשתלה, יוחזרו לגופך תאי-האב בתהליך ההשתלה.

השתלה עצמית מאפשרת לרופאים לתת לך מנה גבוהה של טיפול כמוטרפי (או הקרנות) על מנת לטפל במחלה. טיפול זה גורם לפגיעה קשה במח העצם ובמערכת החיסון אבל החזרה של תאי האב שנאספו לפני הטיפול הקשה מאפשר למערכת החיסון שלך להתאושש ולשקם מחדש את מח העצם.

 

השתלה אלוגנאית מתורם (Allogeneic)

בסוג זה יש אפשרות לתרומת תאים מארבעה סוגי תורמים:

 

  1. 1. אח או אחות. קיים סיכוי תיאורטי של 25% שלאחד מהאחים/אחיות יהיה סיווג רקמות מתאים לזה של החולה והוא יוכל להוות תורם מח עצם.
  2. 2. תורם זר שאינו בן משפחה. תורם שאינו בן משפחה בעל סיווג רקמות שמתאים לך אשר אותר במאגר תורמי מח עצם בישראל או ברחבי העולם. תורם כזה נבחר כאשר לא נמצא תורם מתאים בקרב בני המשפחה. כיום כ 70% מהחולים נזקקים לתרומה מתורם זר ורק כ 30% מוצאים תורם בקרב בני משפחתם.
  3. 3. תרומה מדם טבורי. השלייה וחבל הטבור מהווים מקור עשיר לתאי אב. תאי האב נאספים מחבל הטבור, מוקפאים בבנק דם טבורי ומופשרים כאשר נמצאת התאמה לחולה הזקוק להם.
  4. 4. תורם haploidentical. תורם מבני המשפחה שרק מחצית מסיווג הרקמות שלו זהה לזה של החולה. תורם כזה נבחר כאשר אין תורם מתאים מבני המשפחה ולא נמצא תורם מתאים במאגר תורמי מח העצם.

מקור התאים להשתלה

 

ישנם שלושה מקורות של תאים להשתלה. בכל המקרים החולה מקבל תאי אב אשר יחליפו את מח העצם הפגום שלו אך אופן איסוף התאים מן התורם הוא שונה:

  • השתלת תאי אב - תאי האב נאספים מזרם הדם ההיקפי של התורם בתהליך אשר דומה לתרומת דם ומכונה איסוף תאי אב מדם היקפי (PBSC - Peripheral Blood Stem Cell Collection ). כיום כ 90% מהתרומות מבוצעות באופן זה.
  • השתלת מח עצם - תאי האב נאספים ישירות מרקמת מח העצם של התורם בשאיבה ישירה מעצמות האגן, וזאת לאחר ביצוע הרדמה מלאה. כ 10% מהתרומות מבוצעות באופן זה.
  • השתלת דם טבורי - תאי אב נאספים מחבל הטבור של תינוק לאחר לידתו ונשמרים בהקפאה עד להשתלה.

 

ההחלטה האם התאים להשתלה יאספו מהדם ההיקפי או מח העצם של התורם נקבעת ע"י גורמים התלויים הן בחולה והן בתורם:

גורמים התלויים בחולה – בהתאם לסוג המחלה, מצב בריאותי הכללי וגילו של החולה יחליט הרופא מהו סוג התאים המועדף לתרומה.

גורמים התלויים בתורם  – העדפת התורם, מצב בריאותו וגילו יילקחו בחשבון בקביעת סוג התאים לתרומה.

 

מרכזי השתלות בישראל

 

בישראל קיימים מרכזי השתלות בששת בתי החולים הבאים:

  • מרכז רפואי "שיבא", רמת גן
  • מרכז רפואי "דוידוף" (כחלק ממרכז רפואי "רבין"), פתח תקווה
  • מרכז רפואי "הדסה", ירושלים
  • מרכז רפואי "רמב"ם", חיפה
  • מרכז רפואי "סוראסקי", תל אביב
  • מרכז "שניידר" לרפואת ילדים, פתח תקווה

 

טרם כניסתך למחלקת ההשתלות אנא פנה לצוות הרפואי שמטפל בך ובקש לקבל מהם מידע על המחלקה, חברי הצוות המטפל, תהליך ההכנה להשתלה, ההשתלה עצמה, וכן על המהלך הצפוי שלאחריה.

 

הבא >