בין כל ההכנות והניקיונות קחו רגע להכנה נפשית לחג הפסח עם הטיפים של האגף לבריאות הנפש של עזר מציון
לכולנו יש ציפיות ומחשבות על איך המציאות שלנו אמורה להיראות. ככל שהאירוע משמעותי יותר, כך הציפיות גבוהות יותר. זה קורה לנו לקראת חופשה משפחתית, חג, שבת או בכל אירוע אחר.
לא פעם האירועים הללו מעוררים תחושות של לחץ וחרדה. לעיתים המפגש עם המציאות מציג פער בין הדמיון למציאות ובין הרצוי למצוי. ככל שהאירוע משמעותי יותר ולבני המשפחה ישנם צרכים שונים, כך האתגר גדל. במקרים אלו הפער בין הרצוי למצוי מתעצם ומפגיש אותנו עם תסכול, אכזבה, רגשות אשם ועוד.
אז איך בכל זאת מצליחים לעבור ליל סדר שמח בצורה מיטבית?
הדבר הראשון הוא תכנון מראש. ככל שנקדים להיערך ונשאיר כמה שפחות דברים לרגע האחרון, נהיה פנויים לדברים הבלתי מתוכננים שלרוב צצים ברגעים הכי פחות מתאימים.
עם תכנון נכון מראש, נוכל לאפשר לעצמנו יותר פניות והקשבה להתמודדות עם אתגרי התקופה והחג.
נסו לזהות את המקומות בהם הדמיון אינו מסונכרן עם המציאות ופעלו לצמצם את המחשבות על המצב הרצוי והתמקדו במצב המצוי כפי שהוא יכול להתרחש אצלכם בבית.
התחילו בשיח מאפשר על החג עם בני המשפחה, הקשיבו לציפיות של כולם, זהו את האתגרים, פעלו לייצר תנאים מאפשרים להתמודדות עם האתגרים ככל שניתן.
כשהמידע בידכם, שבו לתכנן את מהלך החג לפרטיו, הכינו תוכנית מותאמת לצרכים וליכולות של המשפחה שלכם ושתפו את בני המשפחה בתוכנית של ליל הסדר ושל ימי החג כולו: מי האורחים, מה קונים לחג, מה מכינים ומתי, חלוקת תפקידים לכל בני המשפחה בהכנות ובליל הסדר עצמו.
ככל שהשיח וההכנה לקראת החג יהיו פתוחים יותר ומדויקים, כך תצמצמו את הפערים שבין המציאות לדמיון ותפחיתו משמעותית את התחושות המכבידות.
רעיונות לדרכי התמודדות:
דאגו למנוחה של בני הבית לפני החג והשתדלו להכניס את החג עד כמה שניתן בנחת.
דאגו שכל אחד מבני הבית ירגיש איזושהי התייחסות ספציפית.
הגבירו את תחושת השייכות: ניתן לגייס לתפקידים שונים לפי הגיל והיכולות ולחלק את האחריות.
התאימו את אורך הסעודה לסועדים.
היו קשובים למתרחש בזמן אמת והתגמשו בעת הצורך. קבלו החלטה אם לקצר את משך ה'סדר' שעליו החלטתם, אם לאפשר למי שצריך לפרוש, אם להרבות בשירה במקום דברי תורה וכו'.
תכננו את ימי חול המועד עם תוכניות המתאימות לכם, לאו דווקא של כולם ביחד.
והכי חשוב להיות בהסכמה למצוי, למציאות הקיימת ולקבלה בשמחה.
את "חצי הכוס המלאה" אפשר להעביר לכוס קטנה, ובלבד שנחוש את השמחה.
חג שמח
צוות האגף לבריאות הנפש
"עזר מציון"