דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לא מצאתם את השירות המבוקש? התקשרו אלינו ונעשה הכול כדי לסייע! 2236*

שילוב תרופות ושימוש בטוח בתרופות

שילוב תרופות ושימוש בטוח בתרופות יימנע תופעות לוואי מיותרות וסיכון בריאות של היקרים לכם.

תרופות משמשות למניעה, לאבחון ולריפוי של מחלות, אך לא מעט מהן טומנות סיכונים ותופעות לא רצויות. כמעט לכל תרופה יש יותר מההשפעה האחת הרצויה, ולעיתים ההשפעות האחרות אינן רצויות ועשויות להתבטא כתופעות לוואי ולהתפרש כמחלה חדשה. כיצד נבחין בדגלים אדומים בטיפול ונמנע נזק מתרופות? 

 

 תרופת מרשם, תרופה ללא מרשם ותוסף תזונה


כיום כמעט כל אדם נוטל תוספי מזון, מוצרי טבע ומוצרים אחרים ללא מרשם, מלבד תרופות מרשם. יש לנו נטייה (מוטעית) להניח שתוספי מזון הם חומרים טבעיים וממילא יש להם תכונות חיוביות של ריפוי מהטבע,  ואינם מזיקים לנו. למעשה זה לא בדיוק כך. יש לא מעט תוספי מזון ומוצרי טבע היוצרים אינטראקציות עם תרופות אחרות. כמו כן ישנם תוספי מזון הגורמים בעצמם תופעות לוואי, החל מנפיחות בטן וגזים וכלה בנזק ממשי לכבד או לכליות. אי לכך, גם כאשר מדובר בתוסף מזון או במוצר 'טבעי' ראוי ורצוי לבדוק היטב שהוא אינו מתנגש עם תרופות המרשם של האדם ושהתוסף עצמו נבדק ובטוח לשימוש.

 

אינטראקציה בין תרופות


לעיתים לא מבוטלות, כאשר צורכים כמה תרופות עלולות להיות ביניהן אינטראקציות. משמעותה של אינטראקציה כזו היא לעיתים העלאה של רמות החומר הפעיל בדם, ובעקבות זאת הגברת הסיכון לנזק מהצטברות התרופה עצמה בדם . לעיתים האינטראקציה עלולה לגרום פירוק מהיר מדי של תרופה אחרת בדם, ובעקבות זאת להביא לחוסר יעילות של טיפול אחר. אינטראקציות עלולות להחמיר מצבי מחלה ותופעות לוואי, ולכן יש לוודא שהתרופות שאדם אחד נוטל בטוחות גם כמכלול ולמזער ככל האפשר השפעות לא רצויות.

 

שילוב תרופות


כאשר משלבים תרופות יש חששות נוספים שאינם בהכרח קשורים באינטראקציות בין התרופות אלא בעצם השימוש בכל תרופה בפני עצמה ובמכלול. ידוע כי ככל שמספר התרופות שאדם צורך גבוה יותר, ישנה עלייה קורלטיבית בסיכון לסיבוכים הנגזרים מתרופות ולנפילות. 
שילוב של תרופות מוכרח להיבדק גם ביחס למצבי המחלה ולתופעות חדשות שהתפתחו. לדוגמה, אם אדם מתלונן על כאב ירשמו לו תרופה נגד כאבים. אם ברקע יש לו לחץ דם גבוה ייתכן שמשכך הכאבים יחמיר את בעיית לחץ הדם, ולכן מתן משכך הכאבים מוכרח להיעשות בזהירות ומתוך הבנה כי אומנם מדובר במשכך כאבים אך פוטנציאלית הוא עשוי להשפיע על מערכות נוספות. 
בהקשר זה ראוי לבדוק את שילוב התרופות הכרוניות ולוודא שאין האחת מחמירה מצב מחלה מסוים קיים או גורמת חולי נוסף, בעוד תרופה אחרת מאבדת מיעילותה בשל אינטראקציה וכדומה. 

 

סיכונים בעקבות ריבוי תרופות


ריבוי תרופות, המכונה בשפה המקצועית פוליפרמסי, עלול להגדיל את הסיכון לנפילות, במיוחד בגיל השלישי. בתרופות מסוימות שילובים עשויים לייצר אפקט אדטיבי-מתווסף, כלומר מצב שבו תרופה אחת מגבירה את הסיכון לתופעות של תרופה אחרת, וכך למשל אם מדובר בשילוב תרופות הפועלות מרכזית (פועלות על המח ) , החולה עלול להיחשף מעצם השילוב לירידה מנטלית ולפגיעה קוגניטיבית.
ריבוי תרופות עלול בהחלט לעורר 'מחלות חדשות' שבעצם אינן מחלות חדשות אלא תופעות לוואי של התרופות. לא תמיד קל להבחין בכך, וכך קורה שבמקום להסיר או להחליף את התרופה שגרמה את הנזק, החולה מקבל תרופה נוספת לטיפול ב'מחלה החדשה'. לדוגמה, תרופה מסוימת שניתנת לטיפול בדיכאון עלולה לגרום רעד בגוף. אם אכן מופיע רעד, במקום להחליף את התרופה, מוסיפים תרופה חדשה – לטיפול ברעד... ולפעמים אף גרוע מזה – 'מאבחנים' מחלה חדשה על פי ה'תסמין' הזה, על כל המשתמע מכך. ברור ומובן שלא זו הדרך הנכונה אלא יש לטפל בשורש הבעיה, שהוא בעצם התרופה שצריך להוריד.
בקיצור, ככל שמרבים לקחת תרופות עולה הסיכון למגוון התופעות המתוארות מעלה – החמרה במצבי מחלה קיימים, התפתחות תופעות חדשות, טיפול שמסתמן כחסר תועלת ואף טיפול שמזיק ממש.

 

נטילה בטוחה של תרופות


נטילה בטוחה של תרופות משמעותה נטילה בזמן הנכון ובאופן נכון ביחס לתרופות האחרות וביחס למזון, וכן נטילת התרופות הנכונות לאדם והמדויקות עבורו בהתאם לרקע הרפואי ולמכלול הנתונים שלו. למשל, לא ייתכן שאדם הסובל מבצקות יקבל תרופה שתופעת הלוואי שלה היא בצקת. אולי זה נשמע מופרך, אך למעשה לא מעט אנשים נוטלים תרופות שאומנם מטפלות במצב מחלה מסוים אך מחמירות או גורמות מצב מחלה אחר. ברבים מאוד מהמקרים אפשר להתמודד עם מציאות זו על ידי בחירה בתרופה מדויקת יותר, והחלפה של התרופה הבעייתית באחרת המתאימה יותר לרקע ולמאפיינים של המטופל הספציפי.

 

זמן נטילת התרופה

 


זמני הנטילה של התרופות משמעותיים אף הם. יש תרופות שגורמות עייפות, ולכן נכון לתזמן אותן ככל האפשר לשעות הערב והלילה. תרופות אחרות נכון לתזמן דווקא לבוקר כדי למקסם ולמַטֵּב את השפעתן, ועוד.

 

תשומת לב לתופעות לוואי


בכל מקרה של נטילת תרופה חדשה יש לשים לב לשינויים שאינם התוצאה שלשמה נלקחת התרופה. במקרה שמתפתחת תופעה שלא הייתה קיימת יש לעדכן את הרופא או עם פרמקולוגי. אין להתעלם מכך או להזניח. ייתכן בהחלט שהתרופה החדשה היא שגרמה את התופעה ואפשר למצוא לה חלופה או לשנות מינון, זמן נטילה וכדומה, כדי למזער ואף למנוע אותה. 

 

אחסון תרופות נכון


אחסון תרופות צריך להיעשות בהתאם להוראות המופיעות בעלון לצרכן המצורף לתרופה. אחסון בתנאים לא נאותים, כגון חשיפה לשמש או לחום מוגבר עלול ליצור שינויים מבניים וכימיים בתכשיר, ובעקבות זאת לצריכה של חומר שאינו בטוח לשימוש. 

 

תרופות פגות תוקף


תרופות שפג תוקפן אינן מיועדות לשימוש. הן עלולות להיות לא יעילות, ובמקרים חמורים יותר – להזיק. מדי פעם בפעם יש לבדוק את תאריך התפוגה של התרופות ולסלק תרופות שפג תוקפן.

 

מעקב אחר השפעת התרופה


לכל תרופה פרמטרים הניתנים למעקב לצורך הערכת היעילות והבטיחות של הטיפול. חשוב להקפיד על מעקב בהתאם להוראות הרופא המטפל, וכך למנוע נזק או חוסר יעילות.

 

לסיכום


לסיכום, תרופות הן מצרך קריטי לריפוי ולמניעה של מחלות, אך גם בהן חל הכלל 'כבדהו וחשדהו'. יש לשים לב לתופעות חדשות המתפתחות לאחר התחלת טיפול חדש. יש לוודא היטב עם הרופא ו/או עם הרוקח שתרופה חדשה משתלבת עם התרופות האחרות שהחולה נוטל ואין חשש לאינטראקציות בין–תרופתיות. ככל שלקיחת התרופות מתמשכת, מומלץ לבדוק לפחות פעם אחת שהשילוב והתרופות מתאימים אינדיבידואלית וספציפית לחולה, ואף להתייעץ עם מומחה לפרמקולוגיה ולאיזון תרופתי. 

מערך התמיכה של עזר מציון לקשישים מציע מעטפת שירותים רחבה מאד, הכוללת ייעוץ רפואי, מטפלים סיעודיים ישראלים ומטפלים סיעודיים זרים, מוקד תמיכה וייעוץ לגיל השלישי, ייעוץ למימוש זכויות בגיל השלישי, מועדונים חברתיים, ועוד. 

הישארו מעודכנים הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים ולקבל מידע על פעילות עזר מציון? הירשמו לניוזלטר שלנו

ידע שנותן כוח מאמרים וכתבות

טובות השתיים- על לאה מטפלת לקשישים ופאני| עזר מציון

טובות השתיים- על לאה מטפלת לקשישים ופאני, על ילדותן, הדברים שהן אוהבות לעשות יחד, ומה איתן עכשיו, במצב מלחמה. בואו לראות מקרוב למה לקחת מטפל סיעודי ישראלי דרך עזר מציון>>

הגשים חלום: שלום, ניצול שואה שלחם בגבעת התחמושת, חזר למקום שבו נלחם

שלום, ניצול שואה שלחם בגבעת התחמושת, חזר למקום שבו נלחם בזכות מיזם משאלת לב של עזר מציון
אנחנו עובדים בלהציל חיים