מטפלים סיעודיים - מי זכאי?

 

על פי חוק סיעוד בישראל, קשיש הזקוק לעזרה בתפקוד היום יומי ומעוניין להמשיך לגור בביתו, זכאי למימון כספי מהמדינה כדי לשכור מטפל סיעודי. על פי החוק, קשיש זכאי למימון עזרה סיעודית מהמדינה כאשר אינו מסוגל לבצע פעולות יומיומיות לבדו, בניהן ישיבה, קימה, אכילה, רחצה, שתייה, התלבשות וכדומה.

 

המימון הכספי, הנקרא גמלת סיעוד, מאושר לקשיש תושב ישראל המתגורר בקהילה, זאת אומרת, לא במוסד סיעודי או בבית אבות, כאשר הוא זקוק במידה רבה לעזרה או להשגחה צמודה בעת ביצוע פעולות שגרתיות, וכאשר ההכנסה שלו אינה מספקת על מנת לממן טיפול סיעודי בעצמו. במידה וישנה מגבלה זמנית בתפקודו של האדם, בעקבות ניתוח, תאונה וכדומה, תיקבע זכאות זמנית לגמלה, בהתאם לתפקודו של האדם.

חוק סיעוד זכאות 

ישנם היקפים שונים לגמלת הסיעוד, אשר נקבעים על ידי המוסד לביטוח לאומי, בבדיקה אישית בבית הקשיש או האדם הסיעודי. הבדיקה מתבצעת על ידי איש מקצוע מוסמך, ובמהלכה, בן משפחה זכאי להיות נוכח.

 

 

גמלת סיעוד - זכאות על פי חוק בחלוקה לשלוש רמות:

 

 

רמה א'

 

אם נמצאים כתלויים במידה רבה בעזרת הזולת, יהיו זכאים לגמלה בהיקף של 9.75 שעות טיפול שבועיות, או 5 שעות טיפול שבועיות, במידה של הכנסה גבוהה.

 

רמה ב'

 

אם נמצאים כתלויים במידה רבה מאד בעזרת הזולת, יהיו זכאים לגמלה בהיקף של 16 שעות טיפול שבועיות, או 8 שעות טיפול שבועיות במקרה של הכנסה גבוהה.

 

רמה ג'

 

אם נמצאים כתלויים לחלוטין בעזרת הזולת וזקוקים להשגחה מתמדת, יהיו זכאים לגמלה של 18 שעות טיפול שבועיות, או ב-9 שעות טיפול שבועיות במקרה של הכנסה גבוהה.

 

לזכאים ברמות ב' וג', ישנה זכאות לקבל רישיון להעסקת עובד זר. במקרה שבו בוחרים לא להסיק עובד זר, ניתן לקבל תוספת של 3-4 שעות שבועיות, או מחצית מכך במידה של הכנסה גבוהה.

 

ניצולי שואה אשר נקבעה להם רמת זכאות ברמה ב' או ג', זכאים לתוספת של 9 שעות בשבוע.

 

אם ישנה החמרה במצב הבריאותי של הקשיש הסיעודי לאחר קבלת המגלה, ניתן להגיש תביעה לבדיקה מחודשת של היקף הזכאות, עקב "טענת החמרה". לבקשה זו יש לצרף אישור עדכני חתום על ידי רופא המשפחה או הרופא המטפל וסיכום אשפוז משלושת החודשים האחרונים. לאחר הגשת התביעה, תערך הערכת תלות מחודשת על ידי בעל מקצוע.

 

אם לאחר הבדיקה נמצאתם זכאים לקבל גמלת סיעוד, יש לכם אפשרות לקבל סיוע מאת מטפל סיעוד מיומן מ"עזר מציון".

 

ההחלטה להכניס מטפל סיעודי הביתה

ההחלטה להכניס מטפל סיעודי הביתה זו אינה החלטה פשוטה. לפעמים קשה לאדם להודות שהוא זקוק לעזרה בדברים שהוא היה מסוגל לעשות בעצמו ללא כל עזרה במשך כל חייו, וקשה למשפחה להודות שהיא לא יכולה לעזור להורה שלה בעצמה. עצם תהליך הכנסת אדם זר הביתה מעלה שאלות וחששות. הפחד להשאיר אדם קרוב במצב חסר אונים עם אדם זר, יכול להיות כבד ומשמעותי.

 

תפקידו של המטפל הסיעודי הוא לעזור לקשיש לבצע פעילות יומיומית, לעיתים גם 24 שעות ביממה, ולכן הכימיה בין המטפל למטופל במקרה זה חייבת להיות טובה, על מנת לשמור על אווירה נעימה בבית. השינוי משמעותי וגדול, ולעיתים קרובות קשה מאד לבצע אותו. עם זאת, הכנסת מטפל הביתה משנה את איכות החיים של הקשיש באופן משמעותי, ולעיתים יכולה להיות אף מצילת חיים.

 

טיפול סיעודי בבית

המטפל או המטפלת הסיעודית, בניהם לעיתים עובדים זרים, מסייעים לקשיש ברחצה, בישול, הלבשה, הבאת תרופות וליווי לרופא, עזרה במשק בית, ולמעשה, לכל מה שהוא או היא זקוקים לו. למטפל הסיעודי יש משמעות והשפעה עמוקה על חייו של הקשישה, ולכן ישנה חשיבות גדולה לקבל מטפל סיעודי מארגון אמין שניתן לסמוך עליו מבחינת הכשרת מטפלים ומטפלות מיומנים, דאגה לתנאים טובים ומדויקים ועוד. כל זאת חשוב, גם אם מדובר במטפל אשר עבור שעות בודדות, או בעובד זר, העובד בבית הקשיש במשך 24 שעות ביממה.

 

על מנת לדאוג שמטפלות הסיעוד יעברו הכשרה מתאימה המעודכנת לשינויים ולמצבים השונים שיתקלו בהם, ולא ירגישו תחושת שחיקה, "עזר מציון" דואגת לימי כיף וימי העשרה מגוונים עבורן, אשר מאפשרים להן לא רק ללמוד אחת מהשנייה ומבעלי מקצוע מיומנים, אלא גם לקחת מרווח נשימה מהעבודה הקשה.

 

מטפלות ומטפלי הסיעוד הם אנשי מקצוע - העוברים הכשרה רפואית על מנת שיוכלו לעזור לקשיש הסיעודי מסביב לשעון- לענות לכל צורך, אולם מעבר לכך, הם עוברים הכשרה שעוזרת להם להיות קשובים, סבלניים, במטרה להקל על הקשיש הסיעודי ועל מצבו.

 

המעבר מאדם פעיל לאדם הזקוק לעזרה בכל צעד בחייו הוא מעבר לא קל, לא רק לקשיש עצמו, אלא גם לילדים ולבני המשפחה הקרובים, ולכן יש צורך באנשי מקצוע מיומנים וטובים, כדי לא להפוך את התהליך למורכב יותר, ולא לעבור אותו לבד.

 

מטפל סיעודי מיידי - מה קורה אם אתם צריכים סיוע באופן מיידי?

התהליך לקבלת גמלת סיעוד מהמדינה יכול להיות ארוך ומייגע, ולפעמים, פשוט אי אפשר לחכות, ולכן ניתן לקבל שירות ללא עלות, בהיקף של 6 שעות שבועיות, על פי שיקול הדעת של בעלי המקצוע בארגון אליה אתם פונים. בתום הטיפול בתביעתכם, במידה ותמצאו זכאים לגמלה, פשוט תוכלו להמשיך ולקבל את שירותי הסיעוד מהארגון.

 

דואגים למעבר...

 

אדם סיעודי לעיתים קרובות יזדקק לעזרה נוספת, מעבר למה שיוכל טיפול סיעודי להעניק, ומעבר למה שמשפחתו יכולה להרשות לעצמה. גם עם גמלת הסיעוד, ההוצאות הנלוות בהסתגלות למצב הסיעודי אינן פשוטות. על מנת להקל על חייהם של הקשישים הסיעודיים ובני משפחתם, בנתה "עזר מציון" מעטפת שירותים ללא עלות, בניהן שירותי אמבולנסים ומכוניות פרטיות ללא עלות, השאלת ציוד רפואי ושיקומי ואספקת ארוחות חמות.

 

אנחנו ב"עזר מציון" יודעים שזו לא תקופה קלה, ולכן אנחנו כאן, לעזור בכל מה שנוכל.