התמודדות עם אובדן בגיל השלישי
לאבד אדם קרוב זו פגיעה קשה מנשוא.
האדם הוא יצור חברתי, שלאורך חייו, יוצר לעצמו קשרים חברתיים קרובים ורחוקים, ומקיף את עצמו באנשים אהובים אשר חולקים איתו חוויות משותפות. לאבד אדם קרוב, בקשר כזה או אחר, זו פגיעה משתקת בכל גיל, אבל ככל שהאדם מתבגר, השכול והאובדן הופכים לקשים יותר, מדוע?
התמודדות עם אובדן בגיל השלישי- למה זה קשה
ככל שחולפות השנים, האדם מכיר אנשים נוספים ומאבד אנשים נוספים. באופן טבעי, האדם הקשיש יאבד חברים וקרובים יותר מאדם צעיר יותר- זוהי דרך הטבע, אנשים מזדקנים והולכים לעולמם. אלמנות בגיל מבוגר זו תופעה מוכרת ונרחבת יותר ככל שהאדם מזדקן, והשכול הופך כבד יותר אם מדובר בבן או בת זוג, שחי עם האדם לאורך שנים רבות, וליווה אותו בכל תחום.
אם מדובר בפטירה של נכד או צאצא, הסבל כפול. האדם המבוגר מתאבל על אובדן הנכד ונושא איתו את הכאב העז כהורה- הכאב על סבל ילדו, שאיבד בן. יחד עם חווית תחושת הקרבה למוות, בשל הגיל המתבגר, החולשה הגופנית, והחשש על החברים ובני המשפחה הקרובה, בשל גילם המתקדם, הקשיש שחווה אובדן של אדם קרוב יכול להתמלא בתחושת בדידות קשה, ולעיתים אף חרדה. ההתמודדות עם האובדן הופכת לפשוט בלתי אפשרית.
התמודדות עם אובדן ואבל בצורות שונות
חייהם של בני הגיל השלישי משתנים במידה משמעותית כשהם מאבדים בן זוג או אדם אהוב אחר. הם חיים במאבק פנימי על שמחת חייהם, כשכל העת עולה השאלה הקשה: מה תפקידם כעת, לנוכח החסר הכואב?
אנשים צעירים מתמודדים עם שכול על ידי פריקת רגשות, שיתוף חברים, כתיבת יומן, פיתוח תחביבים וקימה מחדש מתוך רצון להמשיך בחיים, אך לאדם מבוגר הכלים האלה אינם זמינים וממילא הוא מתקשה לקום. מבוגרים רבים אינם מסוגלים לבטא בדיבור את רגשותיהם, או שאין להם כל כך למי לספר אותם. מול ילדיהם הם מעוניינים להישאר חזקים, ולא אחת חסרה להם מודעות בעניין התמודדות רגשית.
אנשים מבוגרים רבים אינם מסוגלים מבחינה טכנית ליצור אינטראקציות ופעולות שיסייעו להם במאבק החיים מול השכול. הם גם אינם מצליחים להבין כיצד הם אמורים לאושש את יצר החיים מנקודה זו. אנשים צעירים ממשיכים אחרי שכול לבנות את ביתם, להעניק לאחרים ולעשות טוב כדי להפרות את חייהם, ואילו אדם מבוגר נדרש לסיוע חיצוני שייתן לו עצה, כוח וכלים להפרות את ימיו ולהמשיך בחיים למרות ההתמודדות הכואבת עם מותו של אדם קרוב.
שום דבר אינו יכול להקהות את כאב הצער, אך יש שיטות לסייע לאדם מבוגר לעזור לקשיש בהתמודדות עם השכול. חשוב לעבור דרך האבל והאובדן באמצעות שיחה והענקת תמיכה מהסביבה המבינה את כאבו של האדם המבוגר ואת תחושותיו.
לכל אדם ישנה הדרך הטובה לאושש את עצמו ולחזור לחיים לאחר חוויית אובדן. לצערנו אין נוסחה אחת קבועה, אך יש שיטות שנמצאו מועילות מאוד לשיפור אורח החיים הנפשי ולהעצמה מנטלית ונפשית, והן רלוונטיות גם למקרים של התמודדות עם אובדן.
שיטות לסיוע, טיפול והתמודדות עם אובדן
הקשבה והכלה של האבל
אחד הכלים המשמעותיים ביותר בהתמודדות עם אובדן ותחושת בדידות, היא לגרום לאבל להבין שהוא לא לבד. לפעמים יבחר האבל בשתיקה, ויש לכבד אותה, אבל להקפיד להראות לו שיש לו מקום לפרוק, אם מעוניין בך. אם המתאבל אינו בוחר בשתיקה, הקפידו לעטוף אותו ממקום שלֵו ולא לוחץ. אפשרו לו להביע את כאבו בדיוק כפי שהוא מרגיש אותו, בלי שיפוטיות ובלי עצות – כיצד עליו להרגיש.
כשאתם בוחרים להביע הזדהות אל תשמשו במילים: 'אני יודע איך אתה מרגיש', אלא: 'אני מבין שאין לי אפילו מושג מה עובר עליך'.
בכלל, אפשרו לאדם הכאוב לחוות את הרגשות הקשים, בלי לדחוק בו להרגיש אחרת.
סדר יום עשיר
כל אדם ששקע בתחושה לא טובה, יודע שלרוב התחושות הקשות מגיעות כשלראש יש זמן והזדמנות לחשוב. ולכן, חשוב לאחר תקופת האבל, לעודד את הקשיש לשוב ולהתחבר לחיים. בין אם מדובר בשגרה חדשה, תחביבים חדשים וחברים חדשים, או חזרה לשגרה ישנה. עודדו את הקשיש לצאת מהבית, להירשם לחוג מהנה שיאפשר לו גם חברה, או אפילו לסדר שגרה קבועה ומגוונת. השגרה יכולה להתחיל מצעדים קטנים; באיזו שעה לצאת מהמיטה כדי לאכול ארוחת בוקר, סיבוב קצר ברחוב. או אפילו עיסוקים עבור האחר, ביקור קבוע של חבר להפגת בדידות, קניית מצרכי מזון למשפחות נזקקות, הכנת יצירות אומנות למען אחרים, כגון סריגת כובעים לתינוקות, הכנת תמונות קיר לבתי חולים, הקלטת סיפורים מחייו, שירה מסורתית בחברת בני גילו ועוד. עשייה זו עצמה היא גם דרך תרפויטית נפלאה לשחרור כאב רגשי.
מענה לצרכים פיזיים ובריאותיים
חשוב לזכור לשמור על בריאותו הפיזית והנפשית של האדם המבוגר שחווה אובדן. לא להזניח את תזונתו המותאמת ואת שגרת התרופות הקבועה, לבקר במרפאה לפי הצורך, וכן להעניק לו טיפול רגשי מקצועי המותאם לגילו. חשוב לזכור כי מטרת התמיכה אינה להשכיח מליבו את אהובו שנלקח ממנו, אלא לעזור לו להתמודד עם האובדן ולחיות לצידו, לאפשר לו להיזכר בנפטר מתוך אהבה וגעגוע נסבל ולא מתוך צער בלתי נשלט. כמובן, הזמן יעשה את שלו, אך אסור להניח לדברים לקרות מאליהם, אלא יש להיות שם, לתמוך ולאפשר חברה מתמדת וטיפול צמוד עד להתאוששות ניכרת.
בנוסף, כאשר האדם הנפטר סייע לקשיש בשגרת היום יום שלו, ייתכן שיש צורך בהעסקת מטפל סיעודי, זר או ישראלי, שיוכל לתת מענה לצרכים הפיזיים והבריאותיים שלו לאורך היום.
התמודדות עם אובדן בסיוע של גורמים מקצועיים
בסופו של דבר, עד כמה שאדם יכול להיות בעל כוונות טובות וטהורות לסייע לקשיש שמתמודד עם שכול, ישנם מצבים נפשיים הדורשים בעל מקצוע. חשוב ליצור אצל הקשיש תחושה חופשית ונינוחה בבקשת עזרה מגורם מקצועי. בין אם מדובר בטיפול פסיכולוגי, פסיכיאטרי או קבוצת תמיכה כזו או אחרת, בעל מקצוע יכול להעניק לקשיש פתרונות מגוונים ושונים בהתמודדות עם השכול, כזו שאדם שאינו בעל מקצוע, עד כמה שרצונותיו טובות, פשוט לא מסוגל.
לנו בעזר מציון ישנם שירותים רבים המסייעים לקשישים בכל תחום, גם בפן הפיזי, בסיוע במהלך השגרה, וגם בין אם מדובר בסיוע נפשי. כפי שקראנו כאן, ההתמודדות של האדם הקשיש עם השכול שונה מאד מהתמודדות של האדם הצעיר, ולכן חשוב לתת מעטפת תומכת ומותאמת לגיל השלישי.
זקוקים לעזרה ולא בטוחים במה נוכל לעזור?
הצוות המקצועי של עזר מציון כאן בשבילכם
הישארו מעודכנים הרשמה לניוזלטר
תנו לנו לעזור לכם צריכים ייעוץ? אנחנו פה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם