דלג לתפריט הראשי (מקש קיצור n) דלג לתוכן הדף (מקש קיצור s) דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לא מצאתם את השירות המבוקש? התקשרו אלינו ונעשה הכול כדי לסייע! 2236*

זכויות ניצולי שואה סיעודיים

זכויות לניצולי שואה סיעודיים הן נושא רחב ומסועף שרבים הולכים בו לאיבוד. כדי להקל עליכם את התהליך ואת הבנת הכלים הבסיסיים שעל פיהם מתקבלות הזכויות, דיברנו עם מוריה מנור גנים, עובדת סוציאלית ומנהלת שותפה בקליניקה לזכויות זקנים וניצולי שואה באוניברסיטת בר אילן. 

 

זכויות ניצולי שואה סיעודיים 


ניצולי שואה הזכאים לקצבת סיעוד מלאה מהמוסד לביטוח לאומי ונקבעו להם לפחות 6 נקודות תלות, זכאים לתוספת של 9 שעות סיעוד שבועיות מהקרן לרווחת נפגעי השואה. לא תמיד השעות ממומנות ממקור אחד. השחקנים המרכזים בעניין הם: הרשות לזכויות ניצולי השואה, הקרן לרווחת ניצולי השואה וועדת התביעות. בכל מקרה חשוב לבדוק מי הכתובת הנכונה להגשת הבקשה. 

זכויות ניצולי שואה סיעודיים כתלות במבחן התלות של ביטוח לאומי 
באופן כללי, ניצולי שואה הזקוקים לעזרת הזולת, ולא רק אלו המרותקים למיטתם או סיעודיים לגמרי, יכולים לקבל גמלת סיעוד. תמיד מומלץ לבדוק אם יש זכאות לגמלת סיעוד מביטוח לאומי, וכאשר מדובר בניצולי שואה מומלץ לבדוק אם הם זכאים לשעות סיעוד נוספות. זכאות לשעות סיעוד – סיוע במימון ביטוח לאומי – נקבעת על ידי מבחן תלות של ביטוח לאומי, המעניק את הסיעוד בשיטת נקודות. 'סיעוד ארוך טווח' הוא הרמה הגבוהה ביותר שניתן לקבל. 

 

קצת על חוק הסיעוד


על פי חוק סיעוד בישראל, קשיש הזקוק לעזרה בתפקוד יום-יומי ומעוניין להמשיך לגור בביתו זכאי למימון כספי מהמדינה לשכירת מטפל סיעודי. קשיש זכאי למימון עזרה סיעודית מהמדינה כאשר אינו מסוגל לבצע בעצמו פעולות יום-יומיות: ישיבה, קימה, אכילה, רחצה, שתייה, התלבשות וכדומה.
המימון הכספי, הנקרא גמלת סיעוד, מאושר לקשיש תושב ישראל המתגורר בקהילה (לא במוסד סיעודי או בבית אבות), כאשר הוא זקוק במידה רבה לעזרה או להשגחה צמודה בעת ביצוע פעולות שגרתיות, וכאשר הכנסותיו אינן מספיקות למימון טיפול סיעודי בעצמו. כאשר יש מגבלה זמנית בתפקודו של האדם, בעקבות ניתוח, תאונה וכדומה, תיקבע זכאות זמנית לגמלה בהתאם לתפקודו של האדם.
גמלת הסיעוד ניתנת בהיקפים משתנים הנקבעים במוסד לביטוח לאומי על פי בדיקה אישית בבית הקשיש או האדם הסיעודי. הבדיקה נעשית על ידי איש מקצוע מוסמך, ובן משפחה של הנבחן זכאי להיות נוכח בה. 

 

תוספת שעות סיעוד לניצולי שואה סיעודיים


הזכויות הניתנות לניצולי שואה סיעודיים משתנות לפי שעות ולפי נקודות זיכוי ומתחלקות לכמה קבוצות: ניצולי שואה המוכרים כזכאים לגמלת סיעוד מביטוח לאומי, כלומר זכאים לגמלת סיעוד מלאה שאינה מופחתת בגין הכנסות. גמלה מלאה, החל מרמה 3, מצריכה לפחות 6 נקודות תלות במבחן התלות של ביטוח לאומי ומאפשרת שירות סיעוד ארוך טווח. מדובר בתשע שעות סיעוד בשבוע המתווספות על שעות הסיעוד המתקבלות מביטוח לאומי.

 

התנאים לזכאות לתוספת שעות סיעוד


לא כל קשיש ניצול שואה זכאי לקבל תוספת שעות סיעוד. רק קשיש ניצול שואה החל מרמה 3 של גמלת ביטוח לאומי שיש לו לפחות 6 נקודות במבחן התלות זכאי לכך. מי שזכאי לגמלת סיעוד מלאה מביטוח לאומי ויש לו רמה 3 אך אין לו 6 נקודות, זכאי לתוספת בסך 1,200 שקלים בחודש. 

שעות סיוע ביתי לניצולי שואה לאחר אשפוז


לאחר אשפוז ממושך, ניצול שואה יוכל להיות זכאי לסיוע קצר מועד הכולל 50 שעות סיעוד, גם אם עדיין אין לו גמלת סיעוד או שהוא אינו מקבל סיוע ממשרד הביטחון. זכאות זו כדאי לבדוק באמצעות העובדת הסוציאלית בבית החולים, לקראת השחרור מאשפוז. הסיוע מותנה ברף הכנסות ובתנאים נוספים. 

שעות סיוע מיוחדות לניצולי שואה במצבי משבר וחולי


אדם שמתגורר בביתו או בדיור מוגן ומצוי במצב של חולי או משבר אך אינו זקוק לאשפוז עשוי לקבל זכאות ל-50 שעות סיוע בתנאים מסוימים. כשמדובר באירוע נקודתי, 50 שעות סיעוד עשויות למלא את הצורך. כאשר האדם זקוק לשעות נוספות, הסיוע קצר הטווח של 50 שעות הסיעוד מעניק את הזמן הנחוץ להגשת הבקשה לגמלת הסיעוד. סיוע זה נקרא 'סולם בקהילה'. 

 

זכויות כלליות נוספות לניצולי שואה


חשוב לדעת שכל ניצול שואה שקיבל הכרה במחלה מסוימת רשאי לבדוק את זכאותו מול הרשות לניצולי שואה להוצאות הקשורות במחלה זו. למשל, אם הוא סובל מאוסטאופורוזיס, והרשות לניצולי שואה הכירה בכך ומעניקה לו אחוזי נכות, הוא זכאי למימון תרופה או טיפול מיוחדים שאינם כלולים בסל הבריאות. לשם כך עליו להגיש בקשה להשתתפות לרשות לניצולי שואה. גם החזרי נסיעות לטיפולים אפשר לקבל בדרך זו. 
מומלץ שלא להפנות את הבקשה בדיעבד, לאחר מעשה, אלא לברר מראש את הפרטים והתנאים ברשות לניצולי שואה ולהבין היטב מה צריך להגיש אחר כך, כדי שלא להחמיץ פרטים העלולים לפגוע בקבלת הזכאות. 


גם לקופות החולים יש מוקדי סיוע לניצולי שואה והם מסייעים בתחומים רבים, במיוחד כשמדובר בעניינים מול הקופה, כגון ייעוץ, הקדמת תורים, בירור זכויות בקופת החולים ולפעמים גם מחוץ לקופה, וכן רופאים מומחים המגיעים לביקורי בית אצל ניצולי שואה ונותנים ייעוץ ללא תשלום. 


מעבר לזה, עמותת 'עזר מציון' ועמותות נוספות מעניקות לניצולי שואה סיוע ללא תשלום במגוון תחומים. 

ל'עזר מציון' יש מעטפת רחבה של שירותים לניצולי שואה: פרויקט 'משאלת לב', המגשים משאלות לניצולי שואה המאושפזים במוסדות גריאטריים, במחלקות סיעודיות או במחלקות לתשושי נפש תחת קוד של משרד הבריאות, מועדון קפה בריטניה – מועדון חברתי לנשים ניצולות שואה תושבות בני ברק, פרויקט אשנ"ב המיועד לניצולי שואה מרותקי בית המתגוררים בבני ברק. השירותים הייחודים לניצולי השואה מצטרפים למעטפת השירותים הרחבה ש'עזר מציון' מציעה לקשישים בקהילת הגיל השלישי, בהם: מרכז ציפורה פריד –תמיכה וסיוע לבני משפחה של חולי אלצהיימר, תוכנית למניעת נפילות קשישים בביתם, תוכנית להפגת בדידות ועוד. 

 

הישארו מעודכנים הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים ולקבל מידע על פעילות עזר מציון? הירשמו לניוזלטר שלנו

ידע שנותן כוח מאמרים וכתבות

הבנתי שאני מצילה משפחה שלמה, לא רק אדם אחד - סיפורה של טליה נוימן

בעיצומם של 250 ימי מילואים, רס"ר (במיל) טליה נוימן קיבלה הודעה שנמצאה מתאימה לתרומת מח עצם והחליטה להגיע ולהציל את חייה של אישה כבת 70

פעם תורם תמיד תורם: 17 שנה אחרי ששגיא דובב תרם מח עצם ללירי בן מאיר, הם שוב נפגשו

שגיא, שתרם מח עצם ללירי כשהייתה תינוקת, נפגש איתה שוב 17 שנים אחרי המעשה שהציל את חייה. אל המפגש הצטרף גם אחיינו שתרם לאחרונה מח עצם לחולת לוקמיה. בואו לקרוא על קשר עמוק בעקבות תרומת מח עצם ונתינה מצילת חיים >>

בחייו ובמותו

צפו במפגש בין משפחתו של ד"ר דניאל לוי הרופא שנרצח בבארי ובין מי שקיבל ממנו מח עצם
אנחנו עובדים בלהציל חיים