שיקום הידרותרפי
מהי הידרותרפיה? מה מיוחד בשיקום הידרותרפי ולמי הוא מתאים? כל התשובות כאן. קראו את הריאיון המלא עם אסף שטרן, פיזיותרפיסט ראשי בבריכה השיקומית של 'עזר מציון'.
אסף שטרן, נשוי לצופיה ואב לארבעה ילדים, עוסק בתחום השיקום האורתופדי וסחרחורות ובעל תעודת הידרותרפיסט זה כ-5 שנים. לפני כ-4 שנים למד פיזיותרפיה באריאל ועבד בשירותי בריאות כללית ובמרכז לשיקום לוינשטיין. היום הוא מדריך את הצוות המקצועי של הבריכה השיקומית של 'עזר מציון', וכן עוסק בתחום כעצמאי.
כדי להכיר את עולם ההידרותרפיה ביקשנו ממנו לענות על כמה שאלות שבוודאי מעניינות גם אתכם.
מהו שיקום הידרותרפי?
הידרותרפיה היא פיזיותרפיה במים המשמשת למגוון רחב של סוגי טיפול. שיקום הידרותרפי מנצל את התכונות הייחודיות של המים לטיפולי פיזיותרפיה.
לאילו בעיות מתאים שיקום בהידרותרפיה?
שיקום הידרותרפי וטיפולים במים מתאימים לקהל רחב מאוד הכולל: ילדים עם בעיות רגשיות, ילדים על הרצף האוטיסטי, ילדים ומבוגרים עם בעיות אורתופדיות או נוירולוגיות, אנשים שעברו אירוע מוחי, אנשים שהחלימו משברים, מתאונות או מפציעות, בהם גם חיילים, ועוד.
מהם יתרונות השיקום באמצעות הידרותרפיה?
יתרונותיה של ההידרותרפיה משמעותיים מאוד כשמדובר בטיפול שיקומי. במים המטופל אינו צריך להתמודד עם כוח הכובד, וממילא התנועה קלה לו יותר. רבים מהמטופלים סובלים מכאבי שרירים או מפרקים ובשל כך טיפול פיזיותרפיה מכאיב להם ומאתגר אותם מאוד. לעומת זאת, במים הכול קל יותר ומכאיב הרבה פחות. המים, המחוממים בדרך כלל ל-34 מעלות צלסיוס, מרפים את השריר ומקלים על מציאת תנוחה מאפשרת. כמו כן, הלחץ ההידרוסטטי במים מפעיל לחץ על רקמות הגוף ומסייע לזרימת דם טובה יותר.
כיצד משמשת הידרותרפיה לשיקום מפציעות?
הטיפולים במים מתאימים מאוד לשיקום לאחר טראומות. לדוגמה, אדם שעבר ניתוח ברגל ורגלו הייתה מקובעת לאורך תקופה מתקשה לשאת משקל על הרגל, שכן שריריה נחלשו וזקוקים לחיזוק משמעותי לפני שהאדם שוב יוכל להחזיק עליה בקלות את משקל גופו. בתוך המים מתרחשת ממילא הפחתת משקל מהרגל, ולכן טיפול הידרותרפי עשוי להיות פתרון נפלא. בתוך המים, כאשר עומס המשקל אינו מכביד עליו, יוכל האדם לנוע ביתר קלות ולהשתקם. גם במקרה של החלפת ברך או ירך השיקום הסטנדרטי קשה וכואב, ואילו בתוך המים, ללא כוח הכבידה, קל הרבה יותר להתחיל בחיזוק השריר. טיפול זה הוא פתיחה טובה לשיקום המאפשר המשך טיפול מחוץ למים. יש לציין כי ההידרותרפיה נעשית תמיד בשיתוף פעולה עם השלבים האחרים של השיקום.
מאיזה שלב בפציעה ניתן להתחיל בשיקום הידרותרפי?
המטרה של טיפולי ההידרותרפיה היא התקדמות בטיפולי הפיזיותרפיה ושיפור באיכות החיים. כשמדובר בפיזיותרפיה לאחר ניתוח או לאחר פציעה, לרוב ההמלצה היא להגיע לאחר השלב האקוטי – חודש וחצי עד שלושה חודשים לאחר הניתוח, ברגע שמצבו הרפואי של האדם מאפשר לו להיכנס לבריכה, כלומר כשאין פצע פתוח והמצב הלבבי מאפשר זאת. במצב של כאב כרוני, כאבים עזים או מניעת החלפת ברכיים או ירך וכדומה, מומלץ להגיע לבריכה השיקומית כדי להקל את הכאב ולאפשר קידום בכל זאת.
מהן האפשרויות לשיקום הידרותרפי ב'עזר מציון'?
הבריכה השיקומית של 'עזר מציון' פועלת בבית 'עזר מציון' בבני ברק. צוות הבריכה כולל פיזיותרפיסטים, פיזיותרפיסטיות, הידרותרפיסטים והידרותרפיסטיות מקצועיים, שמשתתפים בקביעות בהדרכות ובישיבות צוות, כדי לשמר את הרמה המקצועית של הבריכה. הצוות מלווה כל מטופל מרגע כניסתו למערך הטיפולים של הבריכה, ולאורך כל שלבי הטיפול. הבריכה מאפשרת טיפולים למגוון רחב מאוד של מטופלים וצרכים, מאנשים עם בעיות גב ועד אנשים משותקים ואנשים שעברו ניתוחים מורכבים. הבריכה נגישה לאנשים עם נכויות, וכוללת מנוף עם כיסא הנכנס ישירות אל תוך הבריכה. הבריכה עובדת בשיתוף כל קופות החולים, ולאחרונה אף חתמה על הסכמה מיוחדת עם משרד הביטחון למתן שירותי הידרותרפיה שיקומיים פרטניים לנכי צה"ל. הצוות פועל בשיתוף פעולה עם גורמים רפואיים וכמובן בהתאם להמלצות רפואיות. הבריכה של 'עזר מציון' היא אחת מבריכות ההידרותרפיה היחידות בארץ הפועלות בהפרדה, ובכך היא מאפשרת לאנשים רבים להרגיש נוח לאורך הטיפול ההידרותרפי ולקבלו בהתאם לאורח חייהם.
לסיכום
הבריכה השיקומית של 'עזר מציון' היא חלק בלתי נפרד ממעטפת השירותים הרחבה ש'עזר מציון' מציעה לאנשים עם מוגבלות בתנועה, הכוללת נסיעות באמבולנסים ללא תשלום, שינוע תרופות, השאלת ציוד רפואי ושיקומי, ועוד.
הישארו מעודכנים הרשמה לניוזלטר
תנו לנו לעזור לכם צריכים ייעוץ? אנחנו פה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם