איך טיפול נפשי מסייע למתמודדי נפש?
עם אילו קשיים נאלצים מתמודדי הנפש להתמודד?
למרבה הצער, מתמודדי נפש רבים נאלצים להתמודד לא רק עם קשיים נפשיים, אלא גם עם סטיגמה חברתית קשה ועם חוסר המודעות שנלווים למצב שלהם. בשונה ממחלות פיזיות, אותן לרוב ניתן לראות ולהבין באופן מוחשי, קשיים נפשיים הם "שקופים" וקשים יותר להבנה – עניין אשר גורם ללא מעט אנשים לטעות בהערכתם את חומרת המצב או אף לזלזל בו.
פרט לסטיגמה החברתית ולחוסר המודעות, לעיתים קרובות מתמודדי נפש חווים גם קשיים בתפקוד היומיומי שלהם בדרגות שונות – החל מחוסר יכולת לעבוד במשרה מלאה ואף עד חוסר יכולת לבצע מטלות בסיסיות, כמו למשל מקלחת. גם כאשר מצבם של מתמודדי הנפש יציב יחסית, בתקופות בהן הם חווים לחץ מיוחד, כמו למשל בעתות מלחמה, כשהם נאלצים להתמודד עם אובדן ועוד – הם עלולים לחוות רגרסיה במצבם.
הקשיים הללו ללא ספק הופכים את ההתמודדות של מתמודדי הנפש ללא פשוטה, אך חשוב לדעת כי לא מדובר בגזירת גורל וכי ניתן להתמודד עם המצב בעזרת תוכניות שיקום מגוונות, תמיכה נפשית, טיפול תרופתי ומגוון של מנגנוני סיוע אחרים.
כיצד המשפחה של מתמודדי הנפש יכולה לסייע להם?
התמודדות נפשית היא מצב שדורש מהסובבים אמפתיה רבה ויכולת הכלה. חשוב לדעת שלרוב, התמודדויות נפשיות הן לא משהו שפורץ בבת אחת ובאופן פתאומי – מדובר במצב שנבנה לאורך זמן. לכן, חשוב לשים לב לתסמינים כמו פגיעה בתפקוד, תחושה רעה ללא סיבה קונקרטית, רגישות גבוהה, פער בין ההיגיון של האדם לסביבתו, נטייה לווכחנות, מתן פרשנות מעוותת למציאות, דרישות שאינן ריאליסטיות, נטייה לדמיונות מוזרים, הסתגרות והימנעות מהסביבה, כעסים לא מוסברים, שינויים חדים במצב הרוח, התדרדרות במצבן של מערכות היחסים של האדם ועוד.
חשוב לקחת את התסמינים הללו ברצינות ולא לתייג אותם כמשבר חולף אלא כבעיה ממשית הדרושה מענה וטיפול מעמיק. ככל שמשפחתו של מתמודד הנפש תשים לב לתסמינים הללו בהקדם ותסייע לו לקבל טיפול, כך ניתן יהיה למזער את הנזק. לכן, מיד עם הזיהוי של כמה מהתסמינים הללו, מומלץ ואף רצוי לפנות להכוונה וייעוץ מקצועיים. בכל מקרה של ספק, ניתן לפנות למרכז הייעוץ למשפחות של עזר מציון ולקבל מענה והכוונה ראשוניים.
כיצד מסייעת עזר מציון למתמודדי הנפש ולבני משפחותיהם?
כאמור, התמודדות נפשית היא מצב שמשפיע לא רק על המתמודד עצמו, אלא גם על סביבתו הקרובה. לכן, כבר יותר משני עשורים, מפעילה עזר מציון מגוון תוכניות ופרויקטים שיקומיים, שמיועדים הן למתמודדי נפש והן לבני משפחותיהם. להלן כמה מהבולטים שבהם:
- קו התמיכה הטלפוני "ידידי נפש" – קו טלפוני בו ניתן לקבל תמיכה נפשית להתמודדות עם חרדה, דיכאון או עם מגוון של מצבים נוספים, ייעוץ והכוונה. המענה בקו ניתן על ידי מתנדבים שעברו הכשרה מקצועית מקיפה, בדיסקרטיות מלאה.
- שירותי שיקום תעסוקתי – סיוע בהשתלבות בשוק העבודה, כתיבת קורות חיים, הכנה לראיונות, ליווי אישי במקום העבודה ועוד. התוכנית תעזור למשוקמי נפש ולמתמודדי נפש לבנות מסלול לפיתוח קריירה, בהתאם ליכולות ולרצונות שלהם.
- מרכזי חברה ופנאי – מרכזים שמטרתם ליצור ולפתח קשרים חברתיים, לספק למתמודדים התנסות חווייתית אישית וקבוצתית, לארגן נופשים ואירועים לאורך השנה ועוד.
- צלילי הנפש – מרכז הכשרה ותעסוקה שמיועד למתמודדי נפש בעלי רקע או ידע ומוזיקלי, או לכאלה שיש להם זיקה לתחום. המרכז מספק למתמודדים ידע תיאורטי, התנסויות מעשיות ועוד.
- מרכז בלב ובנפש – מרכז המיועד לבוגרים מעל גיל 18, שטרם עברו ועדת סל שיקום של משרד הבריאות. במרכז קיימים מפגשים פרטניים, מתן מידע לצורך מיצוי הזכויות של מתמודד הנפש, הפנייה לגורמי טיפול, ליווי בתהליכים שונים ועוד.
- שירותי רווחה בקהילה – מחלקה מיוחדת, בשיתוף משרד העבודה והרווחה, אשר מספקת שירותי סיוע שמטרתם לשמור על שגרה משפחתית תקינה ולשפר את חייהם של כל בני המשפחה. השירותים במחלקה כוללים חונכות לילדים, עזרה בניהול משק הבית, טיפול רגשי ועוד.
- מרכזי ייעוץ למשפחות – מרכזים המיועדים להורים, לבני הזוג, לילדים ולאחים של מתמודד הנפש. השירותים במרכזים ניתנים באופן דיסקרטי וללא כל עלות, מלווים על ידי אנשי מקצוע ונמצאים תחת פיקוחו של משרד הבריאות.
הישארו מעודכנים הרשמה לניוזלטר
תנו לנו לעזור לכם צריכים ייעוץ? אנחנו פה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם