נודע לך כי את/ה זקוק/ה לתרומת מח עצם מתורם זר. מה עכשיו?
הרופא ומתאמת ההשתלות במרכז המשתיל יפנו למאגר תורמי מח העצם של עזר מציון, לחפש תורם זר שיתאים לך מקרב תורמי המאגר.
המאגר לתורמי מח העצם של עזר מציון הוא מאגר גדול מאוד הכולל למעלה ממיליון תורמים בעלי מוצאים אתניים מגוונים המייצגים את רוב האוכלוסייה בישראל. הסיכוי למצוא תורם שיתאים לך במאגר עזר מציון נע כיום בין 65% ל-95% ותלוי בין השאר במוצאך האתני.
אולי שאלת את עצמך
מהו תהליך חיפוש התורם?
אם לא נמצא לך תורם מתאים בקרב בני משפחתך, הרופא והצוות הרפואי במרכז המשתיל יפנו אלינו בבקשה למצוא בשבילך תורם מתאים במאגר.
תהליך מציאת התורם הוא תהליך מורכב הכולל כמה שלבים:
- שליחת בקשת חיפוש למאגר עזר מציון
המאגר שלנו יקבל מהרופא המשתיל את סיווג ה-HLA שלך. אנחנו נבצע חיפוש במאגר המידע שלנו ונשלח לרופא רשימה של תורמים פוטנציאליים בעלי סיווג שמתאים לך.
- סקירת תוצאות בקשת החיפוש
הרופא במרכז המשתיל יבדוק את הרשימה ויבחר עם אילו תורמים ברצונו להתקדם בתהליך.
- בדיקת אשרור התאמה
כדי לוודא שהתורם שנבחר מרשימת החיפוש עשוי להיות התורם הטוב ביותר עבורך, המאגר ייצור איתו קשר ויבדוק את זמינותו והסכמתו העקרונית לתרומה. אם הוא יביע הסכמה, הוא יעבור בדיקות נוספות.
מציאת התורם המתאים, איתורו והשלמת הבדיקות הנדרשות אורכים כמה שבועות, ויש להתאזר בסבלנות.
- איסוף המנה ושליחתה למרכז המשתיל
המרכז המשתיל ומאגר עזר מציון יתאמו את המועד הרצוי לאיסוף התאים ולהשתלה בהתאם למצבך הרפואי ולזמינותו של התורם. ביום שנקבע יגיע התורם למרכז האיסוף ושם תיאסף ממנו המנה להשתלה. בתום האיסוף תועבר מנת התאים בהקדם ממרכז האיסוף למרכז המשתיל שבו את/ה מאושפז/ת.
מה יקרה אם לא יימצא לי מייד תורם מתאים?
מתאמת ההשתלות תמשיך לעקוב אחר התקדמות החיפוש של תורם עבורך ותיידע אותך אם יש קשיים למצוא תורם מתאים. בכל שאלה בעניין התקדמות החיפוש עליך לפנות לרופא ולמתאמת ההשתלות בבית החולים שבו את/ה מאושפז/ת ולקבל מהם עדכונים ומידע על התקדמות החיפוש ואלטרנטיבות אפשריות.
אילו מחלות גורמות לחולה להזדקק להשתלת מח עצם?
על מחלות הניתנות לריפוי באמצעות השתלת מח עצם תוכל/י לקרוא כאן
מהם תאי אב ומה תפקידו של מח העצם
מח העצם הוא רקמה ספוגית הממלאת את עצמות הגוף הגדולות ומייצרת תאים הנקראים תאי אב (מכונים גם 'תאי גזע'). תאים אלו מתפתחים לאחת משלוש קבוצות של תאי דם בוגרים החיוניים לתפקוד הבריא של גופנו:
תאי דם אדומים (Erythrocytes) - אחראים על הובלת החמצן לכל התאים בגוף.
תאי דם לבנים (Leucocytes) - חיוניים למלחמה של גופנו בזיהומים הנגרמים על ידי חיידקים, נגיפים ופטריות.
טסיות דם (טרומבוציטים - Plateletes) - שותפות בתהליך קרישת הדם ומסייעות בעצירת דימומים.
באופן תקין, תאי הדם נמצאים במח העצם עד הבשלתם, ולאחר מכן הם חודרים למחזור הדם כדי למלא את תפקידם. תאי הדם אינם חיים בגוף זמן רב, ולכן במח העצם הבריא נוצרים באופן מתמיד תאים חדשים המחליפים את אלו שמתו. הפרעה בתפקודו התקין של מח העצם כגון בעקבות סרטן דם או מחלת דם אחרת פוגעת בתהליך זה ולכן מהווה סכנה ממשית לבריאות האדם ולחייו.
מהן תופעות הלוואי האפשריות לאחר השתלת מח העצם
במהלך תקופת ההתאוששות שלאחר ההשתלה, המערכת החיסונית שלך תתחזק לאט. לאחר השחרור מהבידוד ומבית החולים תצטרך/י להיזהר מזיהומים, ויעברו לפחות שישה חודשים ועד שנה לפני שרמת הפעילות שלך תתחיל לחזור לקדמותה. בתקופה זו ייתכנו פצעים בפה, בעיות במערכת העיכול, איבוד משקל ותחושות עייפות וכאב.
ההכנה להשתלה מתחילה שבועות אחדים לפני ההשתלה עצמה. המערכת החיסונית בגוף צריכה להיות מוכנה לקבל תאים חדשים וזרים, ולכן תצטרכ/י לקבל כימותרפיה ואולי הקרנות, ולהכניס לגוף צנתר מרכזי, כדי לאפשר ריבוי עירויים של מוצרי דם ותרופות.
ההשתלה עצמה דומה מאוד לקבלת מרכיבי דם. התאים להשתלה נמצאים כנוזל בתוך שקית העירוי, והם יועברו דרך צנתר לזרם הדם שלך. התהליך עשוי להימשך חצי שעה עד כמה שעות, תלוי בכמות המנה שנקבעה לך. התהליך אינו כואב, בדיוק כמו עירוי דם או נוזלים.
לאחר ההשתלה תשהה/י בבית החולים בחדר מבודד במשך כמה ימים או שבועות. לרוב, בתוך שבועיים או שלושה מההשתלה מגיע שלב הנקרא 'קליטת השתל', ובו תאי האב מגיעים אל מח העצם והופכים לתאי דם תקינים. לעיתים קרובות, הסימן הראשוני להצלחת ההשתלה הוא עלייה בספירת תאי הדם הלבנים.
ההתאמה בין החולה לתורם מבוססת על סיווג סמנים ייחודיים הנמצאים על גבי כל אחד מהתאים בגוף ומכונים אנטיגנים לויקוציטים אנושיים (HLA – Human Leukocytes Antigens).
מערכת חלבוני ה-HLA היא המאפיין הגנטי האישי של כל אדם ומה שמייחד אותו מאדם אחר. המערכת החיסונית עושה שימוש באנטיגנים של ה-HLA כדי לזהות את התאים השייכים לגופך ואת התאים הזרים.
על גבי התאים ישנם סמני HLA רבים, אולם כאשר מחפשים התאמה בין תורם פוטנציאלי ובין חולה הזקוק להשתלת מח עצם, בודקים התאמה בין 6-5 זוגות של HLA (סך הכול 12-10 אנטיגנים) הנקראים: HLA-A, HLA-B, HLA-C, HLA-DRB1, HLA-DQB1, HLA-DPB1. לצורך תרומה בדרך כלל נדרשת התאמה של לפחות 9 מתוך 10 אנטיגנים (9/10 או 10/10) או 11 מתוך 12 אנטיגנים (11/12 או 12/12).
התאמה בין ה-HLA שלך ובין ה-HLA של התורם הפוטנציאלי חשובה מכמה סיבות:
- היא מגדילה את הסיכוי להשתלה מוצלחת.
- היא משפרת את קליטת השתל בשלב שבו התאים המושתלים מתחילים לגדול ולייצר תאי דם חדשים.
- היא מקטינה את הסיכון לסיבוכים שלאחר ההשתלה, בעיקר את מחלת השתל נגד המאכסן (GVHD), שבה תאי השתל תוקפים את תאי הגוף של המושתל.
חשוב לדעת שתהליך התרומה נעשה באופן אנונימי - לא החולה ולא התורם מקבלים מידע זה על זה. לאחר תקופה של שנה לפחות מהתרומה, תוכל/י ליצור קשר עם המרכז המשתיל, ושם ינחו אותך כיצד ייעשה תהליך יצירת הקשר. חשוב לציין שמפגש והחלפת פרטים יתקיימו רק אם שני הצדדים ירצו זאת.
את הצהרת הפרטיות של עזר מציון תוכלו לקרוא כאן
צוות החיפוש במאגר עזר מציון אינו יכול לקבל בקשות חיפוש ישירות מחולה או מבני משפחתו. כל בקשות החיפוש מגיעות דרך הצוות הרפואי במרכז המשתיל של החולה. הפניות מגיעות לא רק מישראל, אלא מרחבי העולם.