מזל טוב, נמצאת מתאים/ה לתרומה! מה עכשיו?
כאשר הצטרפת כתורם פוטנציאלי למאגר, נתת דגימת דם או רוק לצורך בדיקת סיווג רקמות (HLA) ותוצאותיה נשמרו במאגר. רופא שחיפש במאגר את התורם הטוב ביותר עבור חולה הזקוק להשתלה, בחר בך כמתאים/ה. בעקבות מציאתך מתאים/ה לתרומה, מתאמת של המאגר תיצור איתך קשר ותתאם איתך את לוח הזמנים לתרומה.
לחצו כאן לצפייה בסרטון המתעד את יום התרומה מנקודת מבטו של תורם.
לפני קביעת מועד לתרומה תוזמן/י לפגישה עם הצוות הרפואי במרכז האיסוף, לבדיקת התאמה לתרומת מח עצם. משך הפגישה כשעה וחצי ובה יינתן לך מידע על התהליך ותוערך כשירותך הרפואית לתרומה. בשיחה זו תקבל/י את המידע על התהליך, על חוויית התרומה ועל תופעות לוואי אפשריות.
שאלות נפוצות ומידע חשוב
מה כדאי לדעת על תהליך התרומה לפני ההתחייבות?
ההחלטה לתרום מח עצם משמעותית מאוד לא רק לך, אלא גם לחולה שחייו מצויים בסכנה.
לאחר חתימתך על טופס ההסכמה, החולה יתחיל לקבל טיפולים שיכינו את גופו להשתלה. טיפולים אלו כוללים בדרך כלל כימותרפיה או הקרנות שמטרתן להרוס את תאי מח העצם של החולה. תורם רשאי לפרוש מתהליך התרומה בכל שלב בתהליך, אך אם לאחר שהחולה החל לקבל את הטיפול המכין הוא לא יקבל את תרומת מח העצם, צפויה לחייו סכנה ממשית. לכן לפני קבלת ההחלטה על תרומת מח עצם, חשוב שתדע/י את כל המידע הנחוץ לבחירה מושכלת.
דברים שכדאי שתביא/י בחשבון לפני הסכמתך:
- תצטרכ/י להשקיע זמן - תידרש/י לפנות מזמנך לצורך מפגש מקדים במרכז האיסוף, הכולל בדיקות רפואיות, וכן להגיע למקום ביום התרומה.
- תופעות לוואי לאחר תרומת מח העצם - שלבים מסוימים בתהליך התרומה עשויים להסב לך אי-נוחות גופנית.
- השפעה רגשית - מתן תרומה מצילת חיים היא אירוע חשוב ומשמעותי העשוי להעלות רגשות מעורבים, כולל התרגשות מההזדמנות להציל חיים וחששות לקראת התהליך. הצוות במאגר ובמרכז האיסוף יהיו לצידך וילוו אותך לאורך כל התהליך.
מהי תרומת מח עצם ומהו תהליך התרומה?
תהליך התרומה נעשה באחת משתי דרכים: תרומת תאי אב מהדם ההיקפי (Peripheral Blood Stem Cells :PBSC) המבוקש ברוב במקרים, ותרומת מח עצם (Bone Marrow). סוג התרומה הנדרש נקבע על פי שיקול דעתו של הרופא של החולה, ואת/ה תקבל/י את כל המידע על סוג האיסוף הנדרש ועל הנימוקים לבחירתו. תוכל/י לבחור את סוג התרומה המועדף עליך. אם תסכים/י לסוג תרומה מסוים בלבד, יהיה עליך ליידע בכך את הרופא במרכז האיסוף.
תרומת תאי אב (stem cells) מהדם ההיקפי
תאי הדם בגוף נוצרים במח העצם מ'תאי אב', אך הם נמצאים גם במחזור הדם בכמות קטנה מאוד. כדי לאפשר תרומת תאי אב מהדם ההיקפי, ובכך להפוך את הליך התרומה לקל יותר וללא הליך כירורגי, צריך להעלות את מספר תאי האב במחזור הדם באופן זמני, על ידי מתן זריקות המכילות חומר הנקרא G-CSP, המיוצר בגוף גם באופן טבעי אך בכמויות קטנות יותר. חומר זה גורם לתאי האב להתרבות במח העצם ולצאת לזרם הדף ההיקפי, ומשם הם נאספים בתהליך האיסוף. על מנת לגרום לתאי האב לצאת ממח העצם אל זרם הדם, תקבל/י זריקות בארבעת הימים הקודמים למועד התרומה. הזריקה תת-עורית וניתנת בזרוע. הזריקה הראשונה תינתן במרפאה הקרובה לאזור מגוריך, ואת יתר הזריקות תוכל/י להזריק לעצמך לאחר קבלת הדרכה מתאימה מהצוות הרפואי במרפאה, או שהצוות הרפואי יגיע אלייך.
הליך התרומה:
בעת האיסוף יחדירו מחט לכל אחת מזרועותייך. הדם יזרום מווריד בזרוע אחת ויעבור דרך צינורית לתוך מכונה שבה יופרדו תאי האב משאר תאי הדם. תאי הדם ייאספו לתוך שקית ייעודית, ואילו תאי הפלזמה ותאי הדם האדומים יוחזרו לגוף דרך וריד הזרוע השנייה. בתום התרומה, שקית התאים תועבר למעבדה, ושם תעבור המנה עיבוד ראשוני, בדיקות והכנה למשלוח למרכז המשתיל, שבו יינתנו התאים למטופל באמצעות עירוי.
תרומת תאי אב ממח העצם
התרומה היא הליך כירורגי הנעשה בהרדמה כללית בבית חולים. בשיטה זו נאספים תאי מח עצם בשאיבה ישירה מעצמות האגן, ללא צורך בזריקות. כמות התאים הנשאבת מגופך קטנה, ומח העצם מתחדש במהירות.
תרומת תאי אב ממח העצם נעשית בבית החולים, ואליו יש להגיע לאחר צום של 8 שעות (מותר לשתות מים עד 3 שעות ממועד התרומה). אכילה ושתייה בלילה שלפני התרומה עלולות לעכב אותה. בדרך כלל האשפוז נעשה משעות הבוקר המוקדמות ועד שעות אחר הצהריים המאוחרות, ובהן ילווה אותך נציג מרכז האיסוף. לרוב, התורמים משתחררים בתוך 6 שעות מסיום האיסוף, ושבים אל ביתם באותו היום.
מהו תהליך ההתאוששות מהתרומה?
בתרומת תאי אב מהדם ההיקפי, הזמן הנחוץ להחלמה מלאה הוא כשבוע. ביום התרומה מומלץ לאכול ארוחת ערב מלאה, להשתדל לשתות 10-8 כוסות מים לפחות ולהימנע משתיית משקאות אלכוהוליים. ניתן להשתמש במשככי כאבים שאינם מכילים אספירין, ולחזור לפעילות גופנית קלה כשעה וחצי לאחר התרומה, אם התחושה הכללית טובה. מומלץ להימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית הכוללת פעילות שיש בה חשש לפגיעה בבטן, עד שבועיים אחרי התרומה.
בתרומת מח עצם אפשר להשתחרר מבית החולים כ-6 שעות מסיום איסוף התרומה. רוב תורמי מח העצם חווים לאחר התרומה מידה כלשהי של רגישות וכאב בגב התחתון, וכן עייפות וקושי בהליכה. אפשר להיעזר במשכך כאבים שאינו מבוסס על אספירין. הכאבים עשויים להימשך כמה ימים, עד שבועיים.
הוצאות נסיעות יוחזרו לך בתום התהליך.
רוב המעסיקים מעניקים חופשה בתשלום בגין התרומה. שאל את מעסיקך אם במקום עבודתך ישנה מדיניות בעניין תרומת מח עצם או תאי אב מהדם. המאגר יספק לך מכתב אישור תרומה ייעודי שאותו תוכל למסור במקום עבודתך.
בתרומת מח עצם בזמן שירות צבאי, בהתאם להסכם עם צה"ל ניתנים ימי גימלים. בתרומה מתאי אב מהדם ההיקפי יינתנו שישה ימי גימלים עבור ארבעת ימי הזריקות, יום התרומה ויום לאחר התרומה. בתרומת מח עצם יינתנו שבעה ימי גימלים לאחר התרומה. המאגר יספק מכתב אישור תרומה ייעודי, שאותו תוכל/י למסור לגורם האחראי ביחידתך.
קשה לחזות מראש את תוצאות ההשתלה. הן תלויות במספר רב של גורמים, בהם סוג המחלה, שלב המחלה, בריאותו הכללית של החולה וגילו. בכל מקרה, בתרומתך עשית כל מה שאפשר לעשות, והצלחת התרומה אינה תלויה בך.
כשנה לאחר התרומה תוכל/י ליצור קשר עם המתאמת במאגר, לבירור מצבו הרפואי של המושתל, ואם יהיה לנו מידע היא תעדכן אותך.
המאגר מסייע לביצוע השתלות בחולים מכל רחבי העולם ומחויב להגן על פרטיות החולים, כמו גם על פרטיותך. המאגר יוכל לסייע לך ביצירת קשר עם המושתל במקרה ששני הצדדים מעוניינים בכך, ולערוך מפגש ביניכם בבית המאגר לתורמי מח עצם, לאחר שנה לפחות ממועד התרומה.