השתלת מח עצם/תאי אב היא נקודת המוצא בדרך להחלמתך. עזיבת בית החולים בפעם הראשונה לאחר ההשתלה עשויה להיות מרגשת, אך גם להרתיע.

 

לפני שתעזוב את בית החולים, הצוות הרפואי יוודא שקיבלת את כל המידע הנדרש על מנת שתוכל להשגיח היטב על עצמך. במהלך השנה הראשונה אתה תיפגש עם הצוות הרפואי במועדים קבועים ותמשיך להיות במעקב במשך השנים הראשונות לאחר ההשתלה.

 

בחלק זה תוכל למצוא מידע על האופן שבו ניתן להפוך את העזיבה של בית החולים לקלה יותר, מה עלול לקרות בשלבים השונים של ההתאוששות וההחלמה, וכיצד לטפל בעצמך תוך כדי התאמה לחיים לאחר ההשתלה.

 

מעקב אחר החלמתך

 

תכיפות הביקורים במרכז המשתיל תלויה בקצב התאוששותך והחלמתך מההשתלה.

במהלך שלושת החודשים הראשונים תקבענה לך פגישות קבועות בבית החולים. במהלך פגישות אלו הצוות הרפואי יעקוב אחרי החלמתך, יתאים לך את התרופות הנדרשות, יעקוב אחר סימנים לזיהום ומחלת השתל נגד המאחסן (GvHD) וינטר את ספירות הדם שלך ומדדים אחרים באמצעות בדיקות דם שונות. יתכן גם כי תצטרך לקבל עירויי דם בתקופה זו.

לאחר שלושת החודשים הראשונים ועד שנה לאחר ההשתלה תמשיך להיות במעקב בבית החולים ותזומן לפגישות קבועות בהתאם למצבך הרפואי וקצב ההתאוששות שלך. בדרך כלל תצטרך לבצע בדיקות דם ומח עצם על מנת לעקוב אחר קצב קליטת השתל שלך ויצירת תאי דם בריאים. אם נמצא בבדיקה זו 100% כימריזם (קליטה), הכוונה היא כי תאי מח העצם שהושתלו נקלטו במלואם והם מייצרים תאי דם בריאים. במידה והבדיקה מראה כימריזם חלקי, המשמעות היא כי חלק מהתאים החולים שלך עדיין נמצאים במח העצם. במקרה זה הצוות הרפואי  עשוי לשנות לך את התרופות או לתת לך עירוי לימפוציטים מהתורם (DLI) כדי "לחזק" את התאים של התורם ולהעלות את רמות הכימריזם עד 100%.

 

זיהומים

 

לאחר ההשתלה מערכת החיסון שלך תהיה חלשה מאד וחשופה לזיהומים הן בגלל הטיפול המכין שקיבלת לפני ההשתלה והן בגלל התרופות שתקבל לאחר ההשתלה כדי למנוע סיבוכים הנגרמים ממחלת השתל נגד המאחסן  GvHD.

 

מרבית הזיהומים מתרחשים במהלך 100 הימים הראשונים לאחר ההשתלה אבל הם ממשיכים להוות סיכון עבורך כל עוד המערכת החיסונים שלך חלשה. אתה עלול להיות חשוף לזיהומים מסוגים שונים (חיידקים, וירוסים ופטריות) והם עלולים להיות קשים ולהוות סכנה לחייך במקרים מסוימים. לכן, הצוות הרפואי יעקוב אחריך בקפדנות כדי לזהות כל סימן לזיהום ולתת לך תרופות מתאימות במידת הצורך.

עליך להיות ערני ולדווח לצוות הרפואי על כל סימן של זיהום לאחר שתעזוב את בית החולים, לדוגמא: חום,שיעול , קוצר נשימה, כאבים בחזה, השתנה מרובה, כאבים, אדמומיות במקום הצנתר, הרגשה כללית לא טובה.

לאחר ההשתלה, המערכת החיסונית שלך לא תהיה במיטבה גם אחרי שיחלפו חודשים רבים מההשתלה וייתכן שיהיה עליך להמשיך לקחת תרופות נגד זיהום. מטופלים שלוקים ב GvHD עשויים להיות בעלי מערכת חיסונית חלשה עוד יותר בגלל התרופות המשמשות לטיפול ב- GvHD.

 

תופעות הלוואי

 

במהלך השלבים הראשונים של תהליך ההתאוששות סביר שתחוש בתופעות לוואי שונות. חשוב שתדווח על כך לצוות הרפואי על מנת שיוכלו להתאים עבורך תרופות מתאימות. תופעות לוואי העשויות להופיע:

  • בחילה, הקאות ושלשולים - תופעות אלו נגרמות מהתרופות שקיבלת במהלך הטיפול המכין ולאחר ההשתלה כדי למנוע את מחלת השתל נגד המאחסן והן עשויות לגרום לך לאיבוד תיאבון, ירידה במשקל ותזונה לקויה.
  • בעיות בכליות - לעיתים לאחר ההשתלה אתה עשוי לסבול מבעיות קלות בכליות הנגרמות מהתרופות השונות שאתה מקבל, זיהומים או התייבשות.
  • בעיות בכבד – לעיתים עלולות להתפתח בעיות שונות בכבד בגלל התרופות שהנך מקבל, זיהומים או מחלת השתל נגד המאחסן (GvHD). חשוב כי תהייה במעקב אחר תפקודי הכבד שלך לאחר ההשתלה.
  • דימומים – לעיתים תצטרך לקבל עירויי טסיות דם (טרומבוציטים) לאחר ההשתלה, ולעיתים גם לאחר שתשוחרר לביתך. טסיות הדם הינן חשובות במניעת דימומים ולכן חשוב לעקוב אחר הרמה שלהן בדם.

 

להשתלת מח עצם עשויה להיות השפעה רבה על בריאותך גם בטווח הזמן הרחוק, שנים לאחר ההשתלה, ואתה עשוי לסבול מתופעות לוואי שונות כגון:

 

  • בעיות פוריות
  • קשיים בזיכרון
  • בעיות בעור
  • בעיות מפרקים
  • בעיות חניכיים
  • שינויים בעצמות
  • בעיות בחיי המין
  • ממאירויות משניות

פנה לצוות הרפואי במרכז המשתיל על מנת שיסייעו וינחו אותך כיצד להתמודד עם תופעות אלו.

 

מחלת השתל נגד המאחסן

 

לפני השתלת תאי מח עצם/תאי אב, נבדקת התאמת סיווג הרקמות בינך ובין התורם, אך עדיין יש הבדלים קטנים בין המערכת החיסונית החדשה שלך שקיבלת מהתורם, לבין תאים אחרים בגוף. כתוצאה מכך, המערכת החיסונית החדשה שלך עלול להזיק ולתקוף חלק מהתאים בגוף שלך. תופעה זו נקראת מחלת השתל נגד המאחסן (Graft Vs Host Disease GvHD).

 

GvHD מוגבל יכול להיות דבר טוב כשההשתלה מתבצעת כטיפול במחלה ממאירה, כי סביר להניח שהמערכת החיסונית החדשה שלך תתקוף את כל תאי המחלה הנותרים והמחלה לא תחזור.  אבל GvHD בעוצמה רבה יכול לגרום לסיבוכים לא רצויים ותופעות לוואי. GvHD  יכול לקרות בכל עת, אך במיוחד כאשר תאי החיסון מתחילים לחזור ולהופיע בדם, בדרך כלל כמה שבועות לאחר ההשתלה.

 

בשבועות ובחודשים הראשונים שלאחר ההשתלה, ייתכן שיתפתח אצלך GvHD חריף (אקוטי). הסימן הראשון ל- GVHD חריף עלול להיות פריחה, כאבי בטן, בחילה, הקאות או שלשולים, או השפעה על הכבד. מאוחר יותר, לאחר כ – 100 מההשתלה עשוי להתפתח אצלך GvHD כרוני אשר יכול  להשפיע על אברים שונים בגוף לדוגמא עור, מערכת העיכול והמפרקים.

 

הצוות הרפואי יפקח מקרוב על סימנים של GVHD בעזרת בדיקות דם רגילות ובדיקות גופניות. במידה ויופיעו אצלך הסימפטומים ל GvHD תקבל טיפולים שונים לדיכוי המערכת החיסונית שלך וכן טיפולים ספציפיים עבור המערכות בגופך שנפגעו מהמחלה.

 

חיזוק השתל -  DLI

 

לעיתים קליטת השתל החדש אינה מלאה ואחוז מסוים ממערכת החיסון הקודמת שלך עדיין קיים. במקרה כזה הרופא המטפל שלך יבקש "לחזק" את השתל שלך על ידי עירוי של מנת לימפוציטים (תאים לבנים) מהתורם שלך כדי "לדחוף" את מערכת החיסון החדשה שלך לקליטה מלאה.

במקרה כזה, יבקש המרכז המשתיל מהתורם שלך לתרום מנת לימפוציטים (DLI) עבורך. זהו תהליך פשוט מאד יחסית לתרומת תאי האב/מח עצם ומרבית התורמים מוכנים לכך.

 

כיצד תעזור לעצמך:

 

ישנן מספר פעולות חשובות שכדאי שתקפיד עליהן במהלך תקופת ההחלמה:

  • שמירה על הרווחה הרגשית שלך – לאחר השחרור מבית החולים והשלבים הראשונים של ההחלמה זה נורמאלי לחוש עצוב ומדוכדך. בימים הראשונים לאחר ההשתלה חשוב שתהייה בקשר ותקבל תמיכה מבני המשפחה ומהקרובים אליך. גם בהמשך תהליך ההחלמה חשוב שתשמור על קשר עם הקרובים אליך ותקבל מהם תמיכה מתאימה.

 

  • שמירה על תזונה מתאימה - במהלך תקופת ההתאוששות מההשתלה תתמודד עם תופעות לוואי שיכולות להשפיע על התזונה שלך. דיאטה מתאימה יכולה להיות חלק חשוב בהתמודדות עם תופעות לוואי אלה. כמו כן, חשוב שתקפיד לאכול מזון טרי שבושל היטב וטופל בהתאם להנחיות הצוות הרפואי על מנת לצמצם ככל האפשר חשיפה לזיהומים שמקורם במזון. בהמשך ההחלמה חשוב כי תקפיד לאכול מזון בריא, תמעיט במלח ובצריכת אלכוהול ותשמור על משקל תקין.

 

  • שמירה על פעילות גופנית – ביצוע פעילות גופנית מתונה המתאימה ליכולות שלך הינה חשובה מאד ומסייעת בהפחתת תופעות לוואי כמו עייפות, כאבי מפרקים ועוד במהלך התקופה הראשונה של ההחלמה. תוכל להתחיל בתרגילים קלים ופשוטים ליד מיטתך למשך פרק זמן קצר ובהמשך תוכל להוסיף תרגילים נוספים. חשוב להתייעץ עם הצוות הרפואי שלך לפני התחלת הפעילות ולוודא כי אין מגבלה כלשהיא המונעת ממך לבצע את הפעילות. בהמשך החלמתך השתדל להקפיד על ביצוע של 30 דקות פעילות גופנית ביום כמידת יכולתך.

 

  • קח חופשה מהעבודה – חשוב שתשוחח עם המעסיק שלך לגבי הפרק הזמן הדרוש לך לצורך ההחלמה. בדוק מהן זכויותיך לחופשה מהעבודה במצבך ונסה להתכונן מבחינה כלכלית לתקופה זו.

 

  • "עזר מציון" מעמידה לרשותך מגוון שירותי סיוע ותמיכה שבהם תוכל להעזר. לפרטים נוספים לחץ כאן.

      

יצירת קשר עם התורם

 

מאגר "עזר מציון" מחויב להגן על פרטיותם של התורמים ושל החולים כאחד. לפני ההשתלה אינך יכול ליצור שום קשר עם התורם שלך, גם לא קשר מכתבים, אך לעיתים תוכל לדעת מה גילו ומינו.

לאחר ההשתלה, ישנם חולים שמאד רוצים ליצור קשר עם התורם שלהם ואחרים מעדיפים שלא לפגוש אותו. מאגר עזר מציון מסייע לביצוע השתלות בארץ וברחבי העולם. בכפוף למדיניות מרכזי ההשתלות במדינת ישראל, המאגר מאפשר קשר ישיר בין תורם לנתרם כעבור לפחות שנה ממועד התרומה.

 

ישנם מרכזים המאפשרים קשר ישיר רק שנתיים או יותר לאחר ההשתלה אם שני הצדדים מסכימים לכך, וישנם מרכזים אשר אינם מאפשרים קשר כלל. ישנם מרכזים המאפשרים תכתובת אנונימית באמצעות המאגר: אסור לתכתובת זו לכלול פרטים מזהים, כגון שמות, כתובות או כל פרט התקשרות אחר.

 

ייתכן ש"עזר מציון" תוכל לסייע ביצירת קשר במקרים שבהם התורם והנתרם רוצים מאוד להיפגש, אך לעיתים התורם או הנתרם עשויים לבחור שלא לקיים כל קשר אישי. עליך להיות מוכן לאפשרות שלעולם לא תדע את זהות התורם או שלעולם לא יהיה לך קשר איתו או איתה. במידה והנך רוצה ליצור קשר עם התורם שלך פנה למתאמת ההשתלות שלך והיא תנחה אותך כיצד מתבצע התהליך.